ALARMANTNO

Čekaonice pune pacijenata: Otvoren konkurs za pedijatre, ali se nema ko prijaviti

Godinama unazad ukazivao sam na ovaj problem, ali se trebalo planirati i drugačije reagirati, kaže direktor Doma zdravlja KS Abel Baltić

Sve više zdravstvenih radnika odlazi iz BiH. Ilustracija

Piše: N. Ćorović

20.9.2022

Čekaonice domova zdravlja, na početku školske godine, prepune su bolesne djece koja, pod temperaturom, s kašljem i stomačnim virusom, znaju satima čekati da ih ljekar primi. U većini domova zdravlja odgovor je isti - jedan ljekar radi u smjeni.

Posljednjih godina zdravstvene ustanove suočavaju se s nedostatkom medicinskog kadra, prije svega ljekara specijalista.


Manje studenata

Razlog za to su sve manji broj upisanih studenata na Medicinski fakultet, odlazak zdravstvenih radnika u penziju te činjenica da u potrazi za boljim životom mnogi napuštaju državu.

Direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Abel Baltić za „Avaz“ je kazao da trenutno u ovoj ustanovi ima 30 pedijatara te da su posljednju doktoricu ove specijalizacije primili prije pola godine.

- Mi imamo odobrenje za prijem zdravstvenih radnika, pogotovo pedijatara, konkurs je stalno otvoren, ali, nažalost, tog kadra nema. Smatram da je veliki problem to što se zakasnilo s reakcijom, a ja sam već prije sedam godina upozoravao na ovaj problem, međutim, tadašnje rukovodstvo nije imalo razumijevanja, nisu se slagali s mojom procjenom. Sada nam fali veliki broj stručnog medicinskog osoblja - kazao je Baltić.


Baltić: Raspisan javni poziv. Facebook

On je istakao da, osim pedijatara, duže vremena traže i pulmologe.

- Jedino su dva pulmologa iskazala želju za rad kod nas, tako da ćemo to vrlo brzo riješiti. Nadam se da će isti slučaj biti i kada je riječ o pedijatrima, jer zaposlenike želimo primati onako kako zakon to nalaže, putem raspisivanja javnog poziva, za šta imamo i odobrenja Vlade Kantona Sarajevo. Godinama unazad se trebalo planirati i drugačije reagirati - naveo je on.

Dodao je da su za godinu, koliko je na čelu Doma zdravlja KS, zaposlili 47 ljekara opće prakse i 45 specijalizanata, ali da to i dalje nije dovoljno.

- Još nam nedostaje između 30 i 40 ljekara da bismo bili funkcionalniji, ali stanje je bolje nego što je bilo - rekao je Baltić.


Školovanje ljekara

Baltić je podsjetio da školovanje ljekara traje šest godina, specijalizacija još četiri godine, dakle, obrazovanje stručnog kadra traje od šest do 10 godina.

- Moralo se mnogo ranije reagirati. Čak i s ovoliko novozaposlenih, mi i dalje imamo manjak stručnog kadra, to dovoljno pokazuje u kolikom smo bili problemu - naveo je Baltić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.