SARAJEVO

Svečano otvoren Park u Kampusu UNSA: Novi prostor za odmor i rekreaciju

Najljepši dio tek slijedi, a to su prizori sa studentima koji sjede na travi, porodice sa djecom, majke sa kolicima, kazao je Forto

Piše: N. Ćorović

23.9.2022

S otvorenja parka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren Park koji će, svojom organizacijom i namjenom prostora, okupiti studente, profesore, sportiste, umjetnike, kao i slučajne prolaznike, te im ponuditi mjesto za lični razvoj, obrazovanje, socijalizaciju, sport i rekreaciju.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je istakao da se svaki napredak rađa iz nezadovoljstva, te da zadovoljni nikad nećemo biti ako ne napredujemo.

- Niko nije mogao biti zadovoljan prostorom Kampusa posljednjih decenija. Teško da je postojala eksplicitnija slika nebrige i bahatosti prethodnih vlada kao u mraku, šiblju i divljem rastinju Kampusa. Ne zaboravimo, ovaj prostor pored toga što je bio ruglo grada, predstavljao je i opasnu zonu - rekao je premijer Forto.

Dodao je da je uložena velika energija u ovaj projekt.

- Nije bilo teško raditi, teži dio je bilo mijenjati svijest da je iznalaženje rješenja proces prema cilju, a izgovor da se ne može, neprihvatljiva opcija. Bilo je zadovoljstvo pratiti napredak radova u Kampusu, od čišćenja minskih naprava u prvoj fazi, do postavljanja šljunka na trim staze. Najljepši dio tek slijedi, a to su prizori sa studentima koji sjede na travi, porodice sa djecom, majke sa kolicima - najavio je premijer Forto.

Potcrtao je i da iako su tek počeli sa njegovim uređenjem, Kampus će u konačnici postati prostor dostojan Univerziteta, studenata i ovoga grada.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Aleksandra Nikolić naglasila je da je sretna i ponosna na urađeno u Kampusu, na realiziranu drugu fazu uređenja ovog visokovrijednog prostora koji je bio van upotrebe, a danas je postao zelena oaza koja okuplja ljude, omogućava im da se relaksiraju i razmijene ideje i mišljenja.

- Ponosna sam i na mlade kolege koji su ponudili moderna i kreativna rješenja za staru kotlovnicu, koja će uskoro postati epicentar kritičke misli, okupljanja i inovacija u oblasti učenja i poučavanja, te centar procesa internacionalizacije u KS - kazala je ministrica Nikolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.