PROJEKTI

Počeli pripremni radovi na izgradnji vjetroparka Ivan Sedlo

Investicija vrijedna skoro 70 miliona KM uvodi Sarajevo u zajednicu proizvođača zelene energije, a očekuje se da će radovi biti završeni u narednih godinu i po

Priprema terena. Facebook

Piše: E. Ma.

26.9.2022

Pripremni radovi na izgradnji vjetroparka Ivan Sedlo počeli su danas, objavio je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

- Investicija vrijedna skoro 70 miliona KM uvodi Sarajevo u zajednicu proizvođača zelene energije, a očekuje se da će radovi biti završeni u narednih godinu i po. Moramo se fokusirati na ovakve i slične velike investicije koje će garantirati napredak i razvoj našeg društva, ali nikako samo na nivou jednog kantona. Ako želimo istinski rast privrede i kvvaliteta života, ona država mora imati veći priliv velikih investicija. Zato je potrebno obezbijediti uvjete od kojih je najvažnije poboljšanje zakonske infrastrukture koja će ubrzati i olakšati administrativne procedure investitorima i otvoriti put investicija u našu zemlju - istakao je Delić.


Adnan Delić. Facebook

Izmijenili smo Zakon o koncesijama, a ove godine po prvi put u budžet smo uvrstili istraživanje koncesionih polja s ciljem boljeg upravljanja prirodnim dobrima i transparentnije dodjele koncesija potencijalnim investitorima, dodao je on.

Prva vjetrolektrana u Kantonu Sarajevo proizvodit će oko 70.000.000 kWh, što će direktno utjecati na smanjenje emisije ugljendioksida za 500 tona godišnje, a zadovoljit će oko 6 posto potreba za električnom energijom Kantona. Njenom izgradnjom stvaraju se preduvjeti za 35 MW dodatnog proširenja, što će u konačnici zadovoljiti oko 14 posto potreba Kantona Sarajevo.

- Na kraju, ulaganja u realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije nisu samo uvođenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanja, nego i strateški važno pitanje za državu i nacionalnu stabilnost, kao i energetsku nezavisnost - rekao je Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.