KO JE NAREDIO POSTAVLJANJE

Karić kaže da nije dala dozvolu za postavljanje LED displeja, na Vilsonovom ista firma postavila dva manja

Mandić je dao neprovjerene navode kojim je evidentno narušio interese i ugled Gradske uprave Grada Sarajeva, pa se postavlja pitanje postojanja osnova i prava za paušalne navode bez prethodnog upoznavanja gradonačelnice Benjamine Karić.

Karić: To je dezinformacija. Avaz

Piše: E. Ma.

27.9.2022

Iz Gradske uprave Sarajevo kazali su da nisu dali dozvolu za postavljanje velikog LED ekrana na Vrbanja mostu, za koje je načelnik Općine Centar Srđan Mandić rekao da nemaju dozvolu Općine, ali da radnici tvrde da imaju dozvolu Grada.

Kako su rekli iz Gradske uprave, uzimajući u obzir Odluku o uvjetima i načinu postavljanja firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području Općine Centar Sarajevo koja je donesena u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo te zakonske i podzakonske propise po kojima radi općinska inspekcija, načelnik Općine Centar kao vršitelj izvršne vlasti u teritorijalnom okviru predmetne Općine, bio je obavezan odmah po saznanju za bespravno postavljeni LED ekran, naložiti općinskoj inspekciji pokretanje inspekcijskog postupka u skladu sa ovlaštenjima i nadležnostima koja im po zakonu pripadaju, te samim time posredno ili neposredno ispitati navode koji se odnose na saglasnost Gradske uprave.


Umjesto toga, on je, tvrde iz Gradske uprave, dao neprovjerene navode kojim je evidentno narušio interese i ugled Gradske uprave Grada Sarajeva, pa se postavlja pitanje postojanja osnova i prava za paušalne navode bez prethodnog upoznavanja gradonačelnice Benjamine Karić.

Pozvali su načelnika Općine Centar Sarajevo da postupa u skladu sa zakonskim ovlaštenjima s jedne strane, naloži općinskoj inspekciji uklanjanje bespravno postavljenog reklamnog panoa, odnosno ekrana, te sankcioniše nedobronamjerne i neodgovorne pojedince, te da postupa u skladu sa moralnim načelima i kolegijalnim principima kako se ovakvo narušavanje interesa Gradske uprave, koja se nedvojbeno može odraziti i na pripadajuće Općine, ne bi više ponavljalo.

S druge strane, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Ahmed Kosovac kazao je da je firma koja je postavila ova LED displej na Vilsonovom šetalištu postavila dva manja.


- Nažalost, malo niže, u dijelu Vilsonovog šetališta koji je u Novom Sarajevu, ista ova firma postavila je dva LED displayja. Legalno, uz saglasnost Općine Novo Sarajevo. Gdje je Koldžo stao, imao je ko nastaviti, izgleda - naveo je Kosovac na društvenim mrežama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.