BRŽE USLUGE

Ministarstvo zdravstva KS digitaliziralo citološki odjel u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva

Ovo za pacijentice znači da će sada u kraćem vremenskom periodu dobiti rezultate nakon svog pregleda, naglasio je ministar Vranić

Vranić: Nastavljamo sa ovakvim vrijednim projektima. AVAZ / VLADA KS

A. O.

28.9.2022

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS se prelazi sa konvencionalnog načina rada na digitalni na odjelu citologije u ovoj ustanovi.

Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena u Budžetu Ministarstva zdravstva KS za 2022. godinu i iznose 465.660 KM.

Digitalizacija citološkog odjela podrazumijeva upotrebu naprednih digitalnih skenera za pravljenje digitalnih slika, pohranu tih slika, analizu pomoću naprednih softverskih alata i njihovo dijeljenje.


Softverski alat

Ministar zdravstva KS, Haris Vranić je ovom prilikom rekao da nabavka ovog softvera otvara jako puno mogućnosti, jer sama digitalizacija omogućava veću efikasnost, uštedu, poboljšanje poslovnih procesa i kontrolu.

- Ovo za pacijentice znači da će sada u kraćem vremenskom periodu dobiti rezultate nakon svog pregleda - naglasio je ministar Vranić.

Uzorci se digitalizuju i analiziraju na radnoj stanici pomoću naprednih softverskih alata, prave zabilješke na samoj slici, zatim pohranjuju u digitalnom obliku.


Slika uzorka

Ovo omogućava i teledijagnostiku, odnosno mogućnost da patolog može tražiti mišljenje kolege bez da mu fizički šalje uzorak, što je pogotovo korisno kada ustanova koristi usluge vanjskih saradnika koji mogu pregledati sliku uzorka i dati mišljenje iz čak i drugog grada ili države.

- Nastavljamo sa ovakvim vrijednim projektima koji će unaprijediti zdravstvenu uslugu i vratiti povjerenje građana u zdravstveni sistem Kantona Sarajevo - zaključio je ministar Vranić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.