ZAVOD MJEDENICA

Muamera Hašimbegović, majka autističnog 13-godišnjaka Haruna: Nije smio biti bez nadzora, iskočio je kroz prozor

Godinama smo upozoravali direktoricu da nedostaje dio vanjske ograde, prozori nisu zaštićeni, a ne dozvoljavaju da se postave kamere u učionicama, kaže ona

Piše: N. Ćorović

3.10.2022

Harun i Muamera Hašimbegović: Preživjeli traumu. Facebook

Muamera Hašimbegović, majka 13-godišnjeg dječaka iz autističnog spektra Haruna Hašimbegovića, koji je nedavno pobjegao iz Zavoda "Mjedenica" jer je ostavljen bez ikakvog nadzora, za "Avaz" je ispričala kakvu je traumu doživjela taj dan, ali i ukazala na nebrigu uposlenika ovog zavoda.

Dječak je skoro pet sati sam lutao gradom i bio, kako je rekla, životno ugrožen.

- Mislila sam da će moje dijete biti sigurno u ovoj ustanovi, ali to se nije tako pokazalo. Briga je i dalje prisutna, Harun se još oporavlja - kazala je Hašimbegović za "Avaz".


Još se oporavlja

Kako je rekla, direktorica Zavoda Mirsada Čakal javila joj je da je on nestao oko 11 sati.

- U razgovoru s njom, po glasu i načinu na koji je pričala, uz mucanje i zapitkivanje, vidjela sam da je smišljala kako i šta da mi kaže. Znali su da mu treba stalni nadzor. Naš primjer nije usamljen, samo što se zataškavalo. Ne možete ni zamisliti osjećaj. Idem na posao, ostavljam dijete misleći da je sigurno sa stručnim osobama, a mene direktorica zove i ne zna šta da kaže - dodala je Hašimbegović.

Istakla je da je zahvalna Bogu što je živ, ali da će trebati vremena da se vrati tamo gdje je stao.

- Natprosječno je inteligentan i u stanju je da smisli nekoliko radnji da vas zavara. Bio je kod logopeda, htio je u toalet, zato ga je pustio, bez nadzora, ali dijete mora biti pod konstantnim nadzorom. Izašao je na hodnik i iskočio kroz prozor. Godinama smo upozoravali direktoricu da nedostaje dio vanjske ograde, prozori nisu zaštićeni, a ne dozvoljavaju da se postave kamere u učionicama - rekla je Hašimbegović.

Dodala je da je zakazalo i resorno ministarstvo te da su ona i predsjednik Vijeća roditelja Zavoda „Mjedenica“ Edo Čelebić tražili prijem kod ministrice Naide Hota-Muminović.

- Ministarstvo je zakazalo, trebali su odmah reagirati, poslati inspekciju, ovako su čekali samo da prođu izbori da se ne talasa - kazala je Hašimbegović.


Težak period

Harun je dijete iz autističnog spektra, 100-postotni invalid koji treba nadzor 24 sata, a prije četiri godine, nakon smrti oca, dijagnosticiran mu je i dijabetes.

- Autizam je specifičan, ako se desi bilo šta što dijete izbaci iz svakodnevnog kolosijeka, teško se vratiti poslije. Prije četiri godine imali smo težak period, bila je borba dok sam ga ponovo vratila na kolosijek, zato sam ga i prebacila u „Mjedenicu“, no sada nam se ovo desilo - kazala je Hašimbegović.

Muameru je primio i načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, jer su oni stanovnici ove općine, a i „Mjedenica“ se nalazi na teritoriji Starog Grada.

Hašimbegović ga je upoznala s detaljima nestanka njenog 13-godišnjeg sina. Hadžibajrić je rekao da će tražiti da se hitno ispita stanje u ovom zavodu. Nekoliko puta pokušali smo stupiti u kontakt s direktoricom Čakal, ali nije odgovarala na naše pozive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.