PODRŠKA EU I UNICEF-A

Novi laptopi olakšavaju pristup nastavi u Kantonu Sarajevo: Pomoć učenicima

U tom kontekstu smo realizirali stručnu edukaciju za naše profesore, nastavnike, a prije toga mapirali njihove potrebe, rekla je Hota-Muminović

Sa održanog susreta. VLADA KS

A. O.

19.10.2022

Predstavnici UNICEF-a i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini uručili su danas laptope i uređaje za asistivnu tehnologiju Osnovnoj školi "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu. U okviru projekta "Ublažavanje posljedica COVID-19 na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i Turskoj", koji finansira Evropska unija, UNICEF je nabavio 45 laptopa i setove uređaja za asistivnu tehnologiju za škole u Kantonu Sarajevo ukupne vrijednosti 72.000 KM.

- Mi smo u proteklom periodu imali čast da sa našim međunarodnim partnerima, UNICEF-om i Evropskom delegacijom u Bosni i Hercegovini, realizujemo projekt koji se tiče olakšavanja prilika u obrazovanju, u postpandemijskom vremenu. U tom kontekstu smo realizirali stručnu edukaciju za naše profesore, nastavnike, a prije toga mapirali njihove potrebe, te smo dodijelili 45 laptopa školama, kao i asistivnu tehonologiju koja treba olakšati prilike za djecu u inkluziji - izjavila je, ovom prilikom, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.


Važan segment

Naglasila je da svako ulaganje u školsku infrastrukturu dodatno čini školu atraktivnim mjestom gdje učenici žele boraviti, te svako osnaživanje kompetencija profesionalaca u obrazovanju doprinosi stabinijem školskom okruženju i stvara preduvjete da se naprave kvalitetni programi za učenike.

- Evropska unija podržala je ovaj projekt u kontekstu COVID-19, problema s kojim se suočila cijela Evropa i gdje je bilo potrebno naći nove načine za edukaciju i ovo je jedan od tih načina. Sretni smo što to uspostavljamo i ovdje. To je važan segment napora koji su učinjeni, i UNICEF je uradio sjajan posao na provedbi ovog projekta - kazao je Stefan Dalgren (Stephan Dahlgren), programski menadžer za obrazovanje u Delegaciji EU u BiH.

Predstavnica UNICEF-a BiH, dr. Rovnak Kan (Rownak Khan) kazala je kako smo tokom pandemije naučili mnogo toga, te da su tokom tog perioda izvršena mapiranja IKT resursa osnovnih i srednjih škola koje je pokazalo da u BiH 20 učenika dolazi na jedan računar, te također kako postoje mnogi problemi sa internet konekcijama.

- Mislim da će današnja donacija u ovoj školi pomoći učenicama i učenicima da dobiju pristup uređajima, a posebno sam ponosna što ih podržavamo sa asistivnim tehnologijama koje će pomoći svoj djeci u punom uključivanju u proces učenja - kazala je predstavnica UNICEF-a BiH Kan, potcrtavajući kako kvalitetno obrazovanje u digitalnom okruženju nisu samo uređaji:


Finansiranje projekta

- Ključne su kompetencije nastavnika za iskorištavanje digitalnog potencijala za obrazovanje, i stoga je vrlo važno nastaviti ulaganja u obrazovanje i kontinuirano stručno usavršavanje nastavnog kadra kako bi mogli pružiti što kvalitetnije obrazovanje djeci - rekla je. 

Zineta Bajrić, direktorica Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić", istakla je zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom i partnerskim organizacijama:

- Svi smo zajedničkim naporima nekako uspijevali, kao i ostale škole u svijetu, da izađemo iz ovih teških vremena, a danas nam je posebna čast da izrazimo zahvalnost i UNICEF-u na dosadašnjoj, a nadamo se i budućoj saradnji. Nadam se da ćemo se svi zajedno potruditi da našoj djeci obezbijedimo bolju budućnost, jer oni to zaslužuju - kazala je.

Finansiranje projekta "Ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na živote djece i porodica na zapadnom Balkanu i u Turskoj" dio je paketa pomoći Evropske unije za zapadni Balkan kao odgovor na COVID-19.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.