SKANDALOZNO

Abel Baltić za "Avaz": U posljednjih godinu zabilježena su četiri slučaja zloupotrebe podataka pacijenata

Direktor Doma zdravlja KS je rekao da je sve u rukama nadležnih organa, te da je Zavod vlasnik softvera kojim se služe zdravstvene ustanove u KS

Abel Baltić: Otkrivene nepravilnosti. Avaz

Piše: E. Ma.

17.11.2022

Zdravstvo u Kantonu Sarajevo potresa veliki skandal u vezi zloupotrebe podataka pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove.

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama. 

Pacijent Erol Prašjivić saznao je da ima lažnu dijagnozu, nakon što je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu, piše Al Jazeera Balkans.


Provaljeno u sistem

- Pita mene doktorica: "Kako ti je sa ovim šećerom?", a ja njoj, "Kojim šećerom?" Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh "Ne primam", misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona "Vi ste na antidepresivima", kažem ja "Kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate" - ispričao je Prašjivić.

Nakon provjere, Prašljiviću su rekli da je u sistem "provaljeno na neki način", te da se njegovi lični podaci iskorištavaju i da na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu.

Kako je za portal "Avaza" rekao Abel Balitć, direktor JU Dom zdravlja KS, za vrijeme njegovog mandata, u posljednjih nešto više od godinu, zabilježena su četiri ovakva slučaja.


Sve recepte propisao jedan ljekar

On je rekao da je sve u rukama nadležnih organa, te da je Zavod vlasnik softvera kojim se služe zdravstvene ustanove u KS.

Lejla Brčić, pomoćnica direktora ZZOKS, za Al Jazeera Balkans otkrila je da "imamo situaciju da je sve recepte propisao jedan ljekar i da su svi recepti realizirani u jednoj apoteci sa istim imenom djelatnika apoteke".

Odbili su otkriti imena ljekara i apotekara, navodeći da će predmet biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.