NEISPUNJENA OBEĆANJA

Fortina vlada ništa nije uradila: Na novu zgradu MUP-a KS još se čeka

Od 2018. krenula priča o ovom objektu koji treba biti smješten u Kolodvorskoj ulici

Nova zgrada MUP-a KS bila jedan od prioriteta ove Fortine vlade. Avaz

Piše: E. Maslo

22.11.2022

Vlada Kantona Sarajevo, s premijerom Edinom Fortom na čelu, obavezala se na ispunjenje 400 mjera iz dokumenta pod nazivom “Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021.-2022.”, koji su na početku mandata usaglasile stranke vladajuće koalicije, odnosno SDP, Narod i pravda te Naša stranka.

Od 400 mjera u potpunosti su realizirane 43 i, neke manjim ili većim dijelom, a ukupno 134 obećanja potpisana u ovom dokumentu u protekle dvije godine ostala su neispunjena.

Jedno od neispunjenih obećanja ove vlade je i izgradnja zgrade Uprave policije MUP-a KS.

Prijenos vlasništva

Tokom mandata Fortine vlade i ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice, nisu zabilježene konkretnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija ovog obećanja iako je najavljivan kao jedan od prioritetnijih.

Podsjetimo, izgradnja novog objekta MUP-a KS najavljuje se još od 2018. godine, no do toga ni na kraju 2022. još nije došlo. Prije četiri godine zvanično je neizgrađeni objekt KJKP „Vodovod i kanalizacija“ u Kolodvorskoj ulici, općina Novo Sarajevo, ustupljen na korištenje MUP-u i otad se najavljuje izgradnja novog objekta jer MUP nema namjensku zgradu.

Ministar Katica je još u 2021. godini kazao da se rješavaju administrativni problemi i imovinskopravni odnosi, no, prema „Avazovim“ informacijama, taj proces još nije završen.

Tek kada se okonča prijenos vlasništva zgrade s „Vodovoda i kanalizacije“ na MUP KS, radit će se projektna dokumentacija. Neki od uvjeta koji se trebaju zadovoljiti jesu 5.000 kvadratnih metara zemljišta i oko 15.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, kapacitet, dostupnost glavnim saobraćajnicama te dobra povezanost s građanima.



Moderni centar

- Ova lokacija za izgradnju zgrade, prema procjeni Uprave policije, najbolje odgovara, kako sa strateškog i geografskog aspekta tako i mobilnosti policije. U novoizgrađenoj zgradi trebali bi biti sjedište MUP-a, Treća policijska uprava i Jedinica za saobraćaj. U zgradi će biti napravljen moderni operativni centar - ranije je najavio Katica.

U budžetu KS za 2022. planirana su zaduživanja od 7,2 miliona KM za adaptaciju i izgradnju nove zgrade MUP-a KS, za Upravu policije, nabavku opreme policiji, ali i specijalne opreme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.