PROBLEMI

Zbog nedovršenih radova izlio se Rakovički potok: Poplave napravile veliku štetu u naselju Vlakovo

Mnogi od njih ostali su bez svojih zimnica, peleta, namještaja, a potpljeno je i nekoliko automobila

Poplavljeno devet kuća. Avaz

Piše: N. Ćorović

22.11.2022

U naselju Vlakovo, usljed obimnih padavina proteklih dana, došlo je do izlijevanja Rakovičkog potoka, nakon čega je poplavljeno devet kuća u lijevom kraku ulice Vlakovo. 

Zabinuti mještani su tokom vikenda, zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite Ilidža i komunalnim preduzećima pokušali spasiti ono što se što se dalo spasiti, ali nažalost situacija nije završila uspješno. Mnogi od njih ostali su bez svojih zimnica, peleta, namještaja, a potpljeno je i nekoliko automobila.


Snose posljedice

Predsjednik savjeta Mjesne zajednice Blažuj, Nusret Baždar, za „Avaz“ je kazao da dio krivice za ovu poplavu snose Ceste Federacije BiH kao i izvođač radova Euro - Asfalt.


Baždar: Bez reakcije. Facebook

- Još prošle godine, 5. novembra nekoliko kuća je poplavilo. Krivac za to su Ceste FBiH i izvođač radova Euro - Asfalt. Ljetos sam zajedno sa sekretarom i službenicima iz Općine Ilidža obilazio ovo mjesto i upozoravao šefa gradilišta da riješe situaciju, jer su tu bile postavljene cijevi dužine 1,5 metar, koje su se morale otkloniti. Kada počnu velike kiše, one ne mogu da progutaju vodu. Upozoravajući ih da naprave širinu korita kako bi voda normalno mogla prolaziti, šef gradilišta Euro - Asfalta obećao nam je da će se ukinuti te cijevi, jer smo već unaprijed znali po prognozama vremena da će sigurno biti bujične vode koja može izazvati poplavu – kazao je Baždar.


Veliki gubici

On je dodao da je mještanima mnogo toga uništeno, te da je najteža situacija s peletom.

- Oni nisu to uradili kako su obećali, desila nam se opet ista situacija kao i prošle godine. Ljudima je uništeno sve što se moglo uništiti, najteža situacija je sa peletom, još pogotovo sa trendom rasta cijena, dakle veliki su gubitici. Zimnice su uništene, vreće krompira, tegle, dva auta, možemo reći da je šteta ogromna. Nakon što smo dobili poziv načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura, odmah smo izašli na lice mjesta, pozvali smo Civilnu zaštitu, Javno preduzeće Ilidža i obavijestili ih o situaciji, nakon čega je bager s kojim Javno preduzeće raspolaže pokušao probiti dio nasipa cijevi da bi koliko toliko ublažio dio štete – rekao je Baždar.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.