AVAZ NA LICU MJESTA

Presjedanje na okretaljci na Čengić-Vili stvara probleme građanima: Slomio sam ruku presjedajući iz tramvaja u autobus, fuj!

Mlađi su nagrnuli, počeli se gurati i došlo je do loma, kazao je Branković

Zbog rekonstrukcije pruge putnici presjedaju na Čengić-Vili. N. Ćorović

Piše: N. Ćorović

23.11.2022

Saobraćajne gužve su svakodnevica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a od početka rekonstrukcije tramvajske pruge stanje je još gore.

Tramvaji saobraćaju od Ilidže do Čengić-Vile, a nakon toga putnici presjedaju u autobuse.

Kako bismo se uvjerili u ono na šta nam se građani konstantno žale, ekipa „Dnevnog avaza“ uputila se na okretaljku na Čengić-Vili.


Nervozni putnici

Nervozni putnici, kao pčele u košnici, izlazili su iz tramvaja i ulazili u autobuse, a cijeli proces teče sporo jer vozači pregledaju i naplaćuju karte, zbog čega su otvorena samo prva vrata.

Da je situacija u trenutku presjedanja iz tramvaja u autobus kao na bojnom polju, rekao nam je penzioner Ibrahim Branković. Nažalost, prilikom jedne takve situacije njemu je slomljena ruka.


Branković: Ovo nije dobro. Avaz

- Prilikom izlaska iz tramvaja stvorila se velika gužva. Mlađi su nagrnuli, počeli se gurati i u toj gužvi sam slomio ruku. Tek sam skinuo gips. Niko se tada nije ni okrenuo da pita kako sam. Ovo nije dobro, jedva hodam i sada još ovo moram da trpim, fuj! - rekao nam je Branković.

I Advija Mujagić doživjela je neprijatnu situaciju jer su, zbog velikih gužvi, u autobusima česta i džeparenja.


Mujagić: Ovo je haos. Avaz

- Dva puta su me opljačkali. Ukrali su mi 300 maraka, a zbog velike gužve niko nije ni primijetio. Narod se „gužva“ po autobusima, ovo je katastrofa - kazala je Mujagić.

Zahida Čaušević svaki dan dolazi iz Hrasnice, a to putovanje se, prema njenim riječima, oduži.


Čaušević: Bolji raspored. Avaz

- Teško mi je svaki dan voziti se iz Hrasnice do grada, izgubim puno vremena zbog ovakvog saobraćaja. Mislim da je najteže djeci koja idu u školu. Možda je trebalo napraviti adekvatniji raspored vožnji, ovako svi dosta ranije moramo krenuti iz kuće da bismo stigli negdje na vrijeme - rekla je Čaušević.



Loša situacija

I Amni Prnjavorac ovakav javni saobraćaj otežava svakodnevicu.


Prnjavorac: Dugo čekanje. Avaz

- Veoma je loša situacija kada je riječ o gradskom saobraćaju. Ide zima, šta ćemo sa starijim ljudima, hoće li oni pješke kući - pitala je Prnjavorac.

Jasmin Lakača za „Avaz“ je kazao da bi trebalo policiju više uključiti u regulaciju saobraćaja.


Lakača: Uključiti policiju. Avaz

- Redovnog prijevoza nema, cjelokupni saobraćajni sistem je izuzetno loš. Ne bi bilo loše da se aktivnije uključi i policija da malo rastereti ovu situaciju. Mi to ne možemo. Vlast treba pomoći građanima - dodao je Lakača.

Podsjetimo, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao je da je rok za završetak radova do kraja avgusta 2023. No, s obzirom na to da je za nekoliko mjeseci prekršen rok rekonstrukcije prvog dijela pruge od Ilidže do Čengić-Vile, koji je u saobraćaj pušten tek krajem septembra, mnogi vjeruju da će se odužiti i ovi radovi za nekoliko dodatnih mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.