U BRISELU

Sarajevo i Kijev potpisali sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa

Na osnovu prijateljskih odnosa ova dva grada želi se razvijati saradnja u širokom spektru ekonomskih, kulturnih, turističkih, obrazovnih i drugih oblasti s ciljem obostrane koristi

Piše: E. Ma.

28.11.2022

Karić na Investicionom forumu za Kijev. Avaz

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predstavnici ukrajinskog Kijeva danas su u Briselu potpisali Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa u Briselu.

Kako se navodi u sporazumu, na osnovu prijateljskih odnosa ova dva grada želi se razvijati saradnja u širokom spektru ekonomskih, kulturnih, turističkih, obrazovnih i drugih oblasti s ciljem obostrane koristi.


Evropske vrijednosti demokratije

U prvom članu piše da će se zajedno zastupati evropske vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava s ciljem promovisanja mirnog suživota u Evropi. Drugi član navodi da će se na principima ravnopravnosti i uzajmne koristi uspostaviti prijateljski odnosi između dva grada i jačati saradnja.

U trećem članu se navodi da će se na principima ravnopravnosti i reciprociteta ojačati saradnju i razmijeniti iskustva u oblastima uređenja javnih prostora, infrastrukturnih projekata, novih tehnologija, nauke i kulture, turizma i drugim oblastima. Četvrti član govori o međusobnoj podršci u kriznim situacijama, kao što je humanitarna pomoć, ali i politička i ekonomska saradnja.


Čast i privilegija

U petom članu se navodi da će kancelarije za međunarodne odnose dva grada djelovati kao objedinjuća veza sa obje strane te da će se održavati redovni kontakti i zajednički projekti. Šest član navodi da se odnosi da nije jedna strana neće biti privilegovana.

Kako je za portal "Avaza" rekla gradonačelnica Karić, bila joj je čast i privilegija na poziv gradonačelnika Kijeva i Brisela učestvovati na Investicionom forumu za Kijev.

Na Forumu je karić, osim potpisivanja Sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa izmedju Kijeva i Sarajeva, održala i bilateralne sastanke sa gradonačelnicom Pariza Anne Hidalgo i gradonačelnikom Rima Robertom Gualtieriem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.