ATRAKTIVNE LOKACIJE

Posjetiocima Sarajeva na raspolaganju i neobična mjesta izvan grada: U kupoli uživajte tokom zime ili istražite prirodne bisere

Iz džakuzija u "Cupoli glamping dome" pogled na grad je savršen

Piše: N. Ćorović

8.12.2022

Stijene iznad pećine Orlovača - Avaz
Ulaz u Megaru: Jedno od najbogatijih nalazišta pećinskog medvjeda - Avaz
"Cupola glamping dome“ nalazi se na Bistriku - Avaz
"Cupola glamping dome“ nalazi se na Bistriku - Avaz
Velika koliba napravljena od drvenih greda - Avaz

Sarajevo je grad kulture, dobrih ljudi i preukusne hrane, komentari su većine turista koji su posjetili glavni grad BiH. On nudi mnoge znamenitosti, oduševljava prirodnim ljepotama i zanimljivim destinacijama.

No, osim standardnih turističkih atrakcija, postoje i neobične, malo poznate destinacije u okolini Sarajeva, za koje ni mnogi građani nisu čuli.

Neke od tih lokacija pravo su mjesto za opuštanje, a za neke se treba usuditi i da ih posjetite.


Potpuni ugođaj

Za ljubitelje visine, one koji žele uživati u fenomenalnom pogledu na grad, tu je „Cupola glamping dome“. Kupola se nalazi na Bistriku, ima popločani dio dvorišta, vrt i parking, a posjeduje i džakuzi koji pruža potpuni ugođaj. Kupola je otvorena prošle godine, a u međuvremenu je postala jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija. To je idealno mjesto za proslavu godišnjica, za zabave s prijateljima, gdje možete pobjeći od svakodnevice.

Izvan Sarajeva nalaze se i dvije pećine, koje predstavljaju poseban izazov za ljubitelje istraživanja prirode, ali su i pravi biseri prirode.

Pećina Orlovača udaljena je 15 kilometara od Sarajeva, u njenoj pozadini nalaze se visoke stijene na kojima se ističe otvor skoro 10.000 metara dugog istoimenog kaveroznog sistema. U istraženom dijelu pećine pronađeni su špiljski ukrasi poput stalagmita, stalaktita, halkantita, koraljnog nakita i slično. Stalni stanovnici pećine su i slijepi miševi, kao i pripadnici endemske entomofaune.

U blizini Hadžića, u njedrima Bjelašnice, nalazi se i turističko izletište „Lanište - Megara.“


Seoska idila

Pećina Megara ima jednostavan oblik, a ulaz u pećinu nalazi se na 1.290 metara nadmorske visine, što je mnogim posjetiocima veliki izazov. Od Laništa do pećine može se doći za pola sata, i to pješice. Također, Megara je poznata kao jedno od najbogatijih nalazišta pećinskog medvjeda. Na tlu pećine i danas se mogu naći brojne kosti pećinskih medvjeda, a na bočnim zidovima mogu se vidjeti brojni potpisi posjetilaca koji datiraju od početka 20. stoljeća do naših dana.

Na putu za Pale, iz pravca Sarajeva, nalazi se „Vukov konak“, velika koliba napravljena od drvenih greda, koji predstavlja pravi raj za turiste. U vanjskom dijelu konaka nalaze se stolovi prekriveni ovčijom kožom, dok se u unutrašnjosti nalazi otvoreni kamin koji zagrijava prostoriju. U gustoj, borovoj šumi konak čuvaju dva psa, mužjak haski i ženka šarplaninac, a tu su dva magarca i dvije mačke, koji posjetiocima dodatno uljepšavaju boravak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.