SANIRANA OŠTEĆENJA

Na Eiffelov most bit će vraćeno 3D srce "With love Sarajevo"

U posljednjih nekoliko godina sve više zaljubljenih parova na ogradu ovog mosta u Sarajevu stavljaju katance sa ispisanim imenima i datumima i na taj način po uzoru na velike svjetske metropole zaključavaju svoju ljubav

Postavka je tokom proteklih godina pretrpila oštećenja. Općina Centar

Piše: E. Ma.

8.12.2022

Iz Općine Centar Sarajevo odgovorili su na brojne upite zašto je srce sa Eiffelovog mosta privremeno izmješteno, a kao razlog su naveli sanaciju oštećenja.

Općina Centar 2018. godine finansirala je postavku 3D elementa u obliku srca „With love Sarajevo–Općina Centar“. 

- Postavka je tokom proteklih godina pretrpila oštećenja, a uzimajući u obzir činjenicu da je Eiffelov most postao mjesto susreta kako naših sugrađana tako i turista koji posjećuju naš grad, Općina je izdvojila sredstva za sanaciju oštećenja na 3D postavci - saopćeno je iz Općine Centar.



Mjesto okupljanja i susreta

Eiffelov most poznat kao i Skenderija most nalazi se u Sarajevu u blizini Skenderije. Ovaj most je 1893. godine podigao Skender-paša po kojem i čitav kraj na lijevoj obali Miljacke nosi ime Skenderija. Urađen je po nacrtima francuskog inženjera Gustava Eiffela.

S obzirom na svoj položaj, idealan je za mjesto okupljanja i susrete, pa je stoga Općina Centar ranijih godina pokrenula aktivnosti kako bi ovaj most učinila mjestom mladih i mladosti.

U Parizu, Kelnu, Firenci i drugim evropskim gradovima postoje mjesta gdje zaljubljeni mogu "zaključati" svoju ljubav. U posljednjih nekoliko godina sve više zaljubljenih parova na ogradu ovog mosta u Sarajevu stavljaju katance sa ispisanim imenima i datumima i na taj način po uzoru na velike svjetske metropole zaključavaju svoju ljubav.


Osnovni simbol mosta je spajanje

Osnovni simbol mosta je spajanje, prevazilaženje razlika, pa kad se tome još doda i simbolika katanca, poruka je jasna - ljubav nema rok trajanja.

Običaj "zaključavanja dvije duše" navodno potiče još iz drevne Kine. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima, te bace ključ u rijeku kako niko drugi ne bi mogao „otključati“ njihova srca. Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.