UPOZORILI FORTU

Koordinacija sindikata KS poslala poruku Vladi: Paralizirat ćemo funkcioniranje KS

Vlada KS u ovom trenutku ne želi povećati plaće radnicima u 2023. godini niti želi isplatiti jednokratnu novčanu pomoć radnicima u 2022.

S konferencije za medije. Fena

Piše: E. Ma.

9.12.2022

Koordinacija osam sindikata u Kantonu Sarajevo najavili su održavanje protestnog skupa koji će biti održan u srijedu, 14. decembra ispred zgrade Vlade KS od 10 do 11 sati.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, Vlada KS ne poštuje Koordinaciju sindikata kao socijalnog partnera i zbog toga je pozvao sve radnike, članove sindikata iz javnog sektora u KS da  izađu i iskažu svoje nezadovoljstvo.


Rigoroznije mjere

- Vlada KS u ovom trenutku ne želi povećati plaće radnicima u 2023. godini niti želi isplatiti jednokratnu novčanu pomoć radnicima u 2022. Poslat ćemo jasne poruke i upozoriti Vladu KS da ovo nije kraj naših aktivnosti i ukoliko se Vlada ne uozbilji i ne pristupi ozbiljno pregovorima sa osam predstavnika sindikata sa 25.000 radnika, mi ćemo poduzeti i druge rigoroznije sindikalne mjere, uključujući i masovne velike proteste, štrajkove upozorenja i generalni štrajk, što bi, u tom slučaju, uzrokovalo paralizu funkcioniranja KS – naveo je Sivro.

On je podsjetio da su nekoliko puta tražili od premijera Edinom Fortom zvaničan stav Vlade vezano za osnovicu za povećanje plaća radnicima i za isplatu jednokratne novčane pomoći.

- Dan nakon što smo MUP-u najavili proteste dobili smo odgovore. Ako misli premijer da može tako funkcionirati socijalni dijalog onda treba dobro razmisliti treba li se ponovo prihvatiti te funkcije - rekao je Sivro.

Elvis Zorniće je rekao da na protestima očekuje oko 1.000 radnika.


Milijardu razloga

- Što se tiče osnovice, nećemo odustajati pogotovo jer je najavljeno da će inflacija rasti i u narednim mjesecima. Poručio bih Vladi na čelu s premijerom milijardu KM je razloga zašto je nama sve ovo neprihvatljivo. Pokažite da ste odgovorni - rekao je Zornić.

Koordinaciju sindikata čini osam sindikata: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH - Koordinacioni odbor Sarajevo , Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.