SARAJEVO

Završen program masovne sterilizacije i kastracije za 2022. godinu

Mi smo očekivali da će dominirati životinje bez vlasničkog staranja, rekao je Delić

Programska aktivnost u prvoj fazi provodila se u saradnji s devet veterinarskih stanica. ILUSTRACIJA / FACEBOOK

A. O.

30.12.2022

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je tokom 2022. godine realiziralo program masovne sterilizacije, odnosno kastracije, vakcinacije, čipovanja i dehelminizacije pasa i mačaka sa i bez vlasničkog staranja na području cijelog Kantona Sarajevo.

Programska aktivnost u prvoj fazi provodila se u saradnji s devet veterinarskih stanica, dok je u drugoj fazi vlasnicima životinja i volonterima koji brinu o životinjama bez vlasničkog staranja na raspolaganju bilo jedanaest veterinarskih stanica u skoro svim općinama Kantona Sarajevo.


Prikupljeni izvještaji

Zaključno s decembrom po ovom programu obuhvaćeno je ukupno 4.110 životinja po svim programskim aktivnostima, za što je utrošeno 558.000 KM od ukupno 760.000 KM, koliko je Ministarstvo privrede izdvojilo za ovaj program.

- Izvještaji prikupljeni od veterinarskih stanica koje su učestvovale u ovom programu pokazuju da je prilično srazmjeran broj sterilisanih, odnosno kastriranih mačaka sa i bez vlasničkog staranja, a kad su psi u pitanju onda dominiraju vlasnički psi. Mi smo očekivali da će dominirati životinje bez vlasničkog staranja, obzirom da je osnovni cilj ovog programa humana depopulacija životinja koje borave na ulicama. Ipak, zadovoljni smo što su i vlasnici životinja učestvovali u programu i nadamo se da će na ulicama biti manji broj napuštenih životinja jer bi trebalo biti manje odbacivanja mladunčadi, što je vrlo česta praksa - kazao je ministar privrede Adnan Delić iznoseći podatke o realizaciji ovog programa.


Nastavak programa

Shodno dostavljenim izvještajima u proteklih šest mjeseci ukupno je sterilizovano/kastrirano 1.851 mačka, od čega 948 vlasničkih, a 918 bez vlasničkog staranja, dok su sterilisana/kastrirana ukupno 1.224 psa i to 1,359 vlasničkih, te 454 hraniteljska psa.

Program javno – veterinarskog zdravlja nastavit će se i u 2023. godini u onom obimu koji bude zahtijevala situacija na terenu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.