SARAJEVO

Vijećnica u bojama zastave Slovačke Republike povodom 30. godišnjice od njenog nastanka

Slovačka Republika slavi 30 godina svoje uspješne priče, rekao je Hoblen

Zastava Slovačke. AMBASADA SLOVAČKE U BIH

A. O.

2.1.2023

Prvog dana 2023. god. Slovačka Republika je proslavila 30. godišnjicu svog osnivanja kao nezavisne države. Na inicijativu Ambasade Slovačke Republike u Sarajevu, povodom obilježavanja ovog iznimno važnog datuma slovačke istorije, sarajevska Vijećnica je sinoć bila osvijetljena bojama slovačke zastave i nazivom "30 godina s vama – Slovačka Republika". 

To je prvi put da je državni simbol Slovačke zasjao na nekoj od građevina u Bosni i Hercegovini, u čast ove godišnjice ali i u čast otvorenih i prijateljskih odnosa između naše dvije zemlje.

Ovom događaju su prisustvovali Ambasador Slovačke Republike u Sarajevu Roman Hlobeň, tim Ambasade, pripadnici slovačkog kontingenta misije EUFOR Althea, kao i grupa Slovaka koji žive u Bosni i Hercegovini. 

- Slovačka Republika slavi 30 godina svoje uspješne priče. S Bosnom i Hercegovinom imamo snažnu prijateljsku vezu, ali i evropsku budućnost – izjavio je ambasador Hloben (Hlobeň).


Ispred Vijećnice. AMBASADA SLOVAČKE U BiH

1.1.2023. godine Slovačka je obilježila 30 godina od mirnog razdvajanja Češke i Slovačke Federativne Republike 1993.g. na dvije nezavisne države. Podjela Čehoslovačke je uslijedila nakon Baršunaste revolucije 1989. kojom je okončan komunistički režim i uvedena demokratija, i predstavlja jedinstveni primjer prijateljske podjele. Nakon toga, dvije bratske države su zadržale bliske trgovinske veze i intenzivnu političku saradnju. Jedan od primjera je zajedničko članstvo u Višegradskoj grupi, ali i u EU i NATO-u.

U proteklih 30 godina Slovačka je izrasla u razvijenu, modernu, demokratsku i državu dobrih ideja. Članica je EU i NATO saveza od 2004. U Schengen prostor je ušla 2007. godine, a euro je uvela dvije godina kasnije. Slovačka je trenutno najveći proizvođač automobila po glavi stanovnika na svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.