POTPISAN NOTARSKI UGOVOR

Vlada KS kupila bivši logor koji pretvara u muzej

Za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo je izdvojio 750.000 KM

"Kon-Tiki", nekadašnji logor. VLADA KS

A. O.

4.1.2023

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, uz prisustvo ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića, potpisao je notarski ugovor kojim se kupuje objekt nekadašnjeg logora "Kon-Tiki" sa pripadajućim zemljištem u Vogošći, a čija će krajnja namjena biti uspostavljanje "Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine".

Muzej će podsjećati na događaje iz perioda 1992 - 1995. godina i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru "Bunker" koji se nalazio pored objekta.


Izdvojeni novac

Nakon što je protekle sedmice Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, pristupilo se potpisivanju notarskog ugovora sa vlasnicom pomenutog objekta i zemljišta Ankom Beganović.

Za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo je izdvojio 750.000 KM.

Ministar Osmanović zahvalio je svima koji su doprinijeli početku realizacije ovog projekta.


Poduzete neophodne aktivnosti

- Potpisivanjem ovog ugovora, započinjemo proces preuređenja prostora 'Kon-Tiki', a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja i podsjećanja na sve ono što smo doživjeli i preživjeli. Zahvalio bih se Skupštini i Vladi KS, te Beganović, koji su prepoznali važnost ovog projekta - istakao je ministar Osmanović.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu, putem Općine Vogošća, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" poduzelo neophodne aktivnosti radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, te otkupa navedenog objekta i njegovog prenosa u vlasništvo Kantona Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.