PROBLEMI

Mještani Faletića u mraku, i do deset puta dnevno nestane struje: U 2023. koristimo svijeće kao u ratu

Nekoliko kompjutera nam je izgorjelo i videonadzor, otprilike imamo štete nekih 10.000 maraka, kazao je Žiško

Nadležni ne rješavaju problem već 20-ak dana. Avaz

Piše: N. Avdagić

8.1.2023

Već više od dvadeset dana u naselju Donji Faletići građani žive kao u vrijeme rata.

Svaku noć, kako su nam se požalili mještani, nestane im struje pa su osuđeni i ove praznične dane provoditi pod svijećama. Nestanak struje se konstantno dešava i to građanima ovog naselja predstavlja veliki problem, a, kako i sami kažu, nemaju osjećaj da je 2023. godina, nema ni ulične rasvjete, a nadležni ne rade ništa na sanaciji ovog problema.


Formirali komisiju

Mahir Žiško, direktor hotela „Dom Faletići“, reporterima „Avaza“ kazao je da i do deset puta dnevno nestane struje, a redukcije traju i po pola sata.

- Svaki dan zovemo „Elektrodistribuciju„ i uvijek je isti odgovor da pada sklopka, da je preopterećeno jer se ljudi griju na struju. No, većina komšija se grije na drva. Nekoliko kompjutera nam je izgorjelo i videonadzor, otprilike imamo štete nekih 10.000 maraka. Rekli su nam da su formirali komisiju za štete kojima se trebamo obratiti. Probat ćemo barem tako da riješimo nastale probleme – izjavio je Žiško.

Kako je naveo, u motelu su imali sreće za Novu godinu jer tada nije nestalo struje, ali već tokom zabave za prvu noć 2023. opet su imali redukciju.

- Struje nije bilo pola sata i tada smo se na agregat priključili kako bi nastavili program. Niko nas od nadležnih nije posjetio, jedino putem telefona nas upute na Komisiju za štetu i tako u krug – istakao je Žiško.



Pad napona

Mještani strahuju da će im se pokvariti svi elektronski uređaji po kući zbog pada napona.

- Meni je škrinja pregorjela i to mi niko neće platiti. Ne znamo kome da se obratimo više, navečer koristimo svijeće kao u ratu. Češće se dešava vikendom da nestane struje i to je katastrofa – naveo nam je Faruk, koji živi u ovom naselju.

Jednom građaninu naročito teško je palo kada je za vrijeme finala Svjetskog prvenstva nestalo struje.

- Išao sam u hotel da bar vidim kraj jer tamo ima agregat. Ovo je užas. Nekada se dešavalo kada je jak vjetar ili kada grmi, da nestane struje nakratko, ali ovo sad je haos – kazao je on.

Kontaktirali smo i „Elektrodistribuciju“, nadležni su poručili građanima da se strpe jer se rade određene popravke na mreži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.