PRVA FAZA

U Kantonu Sarajevo počela realizacija projekta "Pametni grad"

Osim rasvjete biće instalirani i moduli koji obuhvaćaju instalaciju kamera, mjernih instrumenata, senzora, rekao je Hadžiahmetović

Radnici na terenu. VLADA KS

A. O.

11.1.2023

Prva faza projekta "Sarajevo pametni grad", počela je danas na području općine Vogošća, uz prisustvo ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Envera Hadžiahmetovića.

Kako je ovom prilikom objasnio ministar, rekonstrukcija javne rasvjete u KS će biti osnova i za realizaciju projekta "Pametni grad".

- Osim rasvjete biće instalirani i moduli koji obuhvaćaju instalaciju kamera, mjernih instrumenata, senzora, WiFI uređaja i dr. U ovoj fazi projekt će obuhvatiti rekonstrukciju postojećih i instaliranje dodatnih led rasvjetnih tijela na trasama gradskog trolejbuskog (Dobrinja-Trg Austrije i Sutjeska-Vogošća) i tramvajskog saobraćaja (Ilidža-Stari Grad-Ilidža). Ukupno 1.718 rasvjetnih tijela će se ugraditi na ove tri trase - kazao je ministar Hadžiahmetović.

Kako je zaključio, resorno ministarstvo, odnosno Vlada Kantona Sarajevo i na ovaj način građanima želi poboljšati uslove i ambijent življenja u Kantonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.