SREDNJOBOSANSKI KANTON

KONTROLE U SBK: Izrečene novčane kazne u iznosu većem od 260.000 KM

Policija radarima bilježi prekršaje

K. KAVAZOVIĆ

11.5.2016

Na području Srednjobosanskog kantona postavljena su tri kompletna stacionirana radara koja su stalno u funkciji na lokacijama Trnovača - Gornji Vakuf-Uskoplje i Brnjaci - Kiseljak, dok naizmjenično rade na lokacijama Kalibunar - Travnik, Nević Polje - Novi Travnik i Željeznička stanica - Vitez.

Noćni režim

U toku prva tri mjeseca ove godine zbog prekršaja koje su zabilježili stacionirani radari izrečene su novčane kazne u iznosu od 116.450 KM.

Sedam mobilnih radara naizmjenično radi na području Kantona i u prvom tromjesečju zabilježili su prekršaje za koje su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 132.630 KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK raspolaže i jednim mobilnim radarom marke ''TruCam'', koji ima mogućnost noćnog režima rada, koji naizmjenično pokriva područje cijelog Kantona. Ovaj radar zabilježio je u prva tri mjeseca ove godine prekršaje koji su kažnjeni sa 11.770 KM.

Stacionirani i mobilni radari na području SBK zabilježili su prekršaje za koje su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 260.850 KM.

Povećanje kvarova

- Analizom ukupnog broja evidentiranih prekršaja koji su zabilježeni putem mobilnih i fiksnih radara u januaru, februaru i martu 2016. evidentno je smanjenje broja prekršaja u odnosu na raniji tromjesečni period. Razlog tome je i povećanje kvarova na mobilnim radarima. Realizacija izvršenja novčanih kazni iznosi ukupno 155.978 KM - stoji u izvještaju koji je Vladi SBK prezentirao Feliks Vidović (HDZ), ministar unutrašnjih poslova SBK.

Najviše prekršaja u martu 

Najviše prekršaja evidentirano je u martu ove godine. Tada su izrečene kazne u ukupnom iznosu od  126.680 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.