SREDNJOBOSANSKI KANTON

NOVI TRAVNIK Suđenje Hasanu Aliću za ratni zločin

Pristigao uz pratnju Sudske policije

Autor:K. K.

3.6.2016

Prof.dr. Abulah Kučukalić, sudski vještak danas je pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku još jednom potvrdio mišljenje i nalaz od 1. juna 2015. godine, prema kojem je Hasan Alić iz Travnik, optužen za ratni zločin protiv civila, sposoban da prati suđenje.

- Mi smo pacijenta Hasana Alića tretirali i liječili i dali mišljenje 1. juna 2015. godine pri kojem ostajem uz ogradu da je proteklo godinu dana i da je moguće da je došlo do određenih pogoršanja, ali ostajemo pri nalazu i mišljenju. – rekao dr. Kučukalić koji imao priliku vidjeti pacijenta i prije početka ročišta.

S obzirom da je optuženi odbijao da odgovara na pitanja kod utvrđivanja indentiteta u tome su pomogli prof. dr. Abdulah Kučukalić i kantonlna tužiteljica Sanja Hodžić.

Nakon ovog sutkinja Kahrić pročitala je optužnicu koja optuženog Hasana Alića, bivšeg pripadnika odreda “El Mudžahid“  iz travničkog sela Suhi Do, da je 21. oktobra 1993. godine u jutarnjim satima u zaseoku Orašac kod Mehurića (općina Travnik) ubio Dragoljuba Popovića zavnog Dragan , jednog od pet otetih civila iz Travnika.

Prema navodima iz optužnice, on je, po naredbi komandanta odreda “El Mudžahid”, u ritualnom obredu, sabljom oborio Popovića na zemlju i odsjekao mu glavu.

S obzirom da optuženi nije želio da odgovara na pitanja sutkinja Suada Kahrić je kazala kako će u zapisnik biti uneseno da se optuženi izjasnio da nije kriv.

Optuženi Hasan Alić i ovaj put je priveden u sud uz podršku medicinskog tima Doma zdravlja Travnik i uz pratnju Sudske policije iz Novog Travnika.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.