SREDNJOBOSANSKI KANTON

JAJCE Kraljevski grad bilježi rekordan broj posjeta

Kruna turističke sezone su skokovi s vodopada

E. CRNKIĆ

9.6.2016

Turistička ponuda Jajca sve je bolja, zbog čega kraljevski grad zauzima sve značajnije mjesto na bh. turističkoj mapi.

U Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca ističu da je u protekla tri mjeseca grad posjetio rekordan broj turista.

Pune bašte 

- Ova sezona je daleko bolja od prethodnih. Počevši od marta, Jajce je u dosadašnjem dijelu sezone posjetio najveći broj turista. Osim stranih turista, Jajce svakodnevno posjećuju ekskurzije iz svih krajeva naše zemlje. Ono što me posebno raduje jeste to što imamo sve veći broj ekskurzija iz gradova iz kojih to do sada nije bio slučaj - kazao je Huso Hadžić, direktor Agencije.

huso-5

 Hadžić: Najbolji skakači 

Veći broj turista s oduševljenjem su dočekali i jajački ugostitelji. Bašte gradskih kafića pune su, a vlasnici mogu zadovoljno trljati ruke.

- Naravno da nam je svima drago što grad posjećuje sve veći broj turista. Od razvoja turizma imamo svi koristi, turističke agencije, autoprijevoznici, ugostitelji... Zadovoljan sam ovom sezonom i nadam se da će ovako i ostati - rekao nam je Darko Petonjić, vlasnik jednog kafića u centru grada.

Ono što u Jajcu, na neki način, čini krunu sezone svakako su skokovi sa 20 metara visokog vodopada. Uz skokove sa mostarskog Starog mosta, ovo je najatraktivnija sportsko-turistička manifestacija u BiH.

Ovogodišnji, treći po redu skokovi s vodopada bit će održani 6. avgusta. 

darko-5

Petonjić: Zadovoljan sezonom

Zabavni program 

- Već smo počeli s pripremama za skokove s vodopada. Ovogodišnja manifestacija bit će znatno bogatija od prethodnih. Osim skakača iz naše zemlje, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, pozvat ćemo najbolje skakače iz Njemačke, Holandije i Kosova. Imat ćemo veći broj skakača nego prethodnih godina te svakako bogatiji prateći i zabavni program - rekao je Hadžić.

skokovi-5

Skokovi sa 20 metara visokog vodopada su atrakcija

 

Najviše Italijana, Hrvata i Slovenaca 

Iako špica sezone tek predstoji, u turističkom info-centru u Jajcu kažu da je svakim danom sve veći broj posjeta.

jasarevic-5

Jašarević-Hrnjić: Sve više Engleza

- Kada su u pitanju strani turisti, najveći broj posjeta bilježimo iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Turske i arapskih zemalja, a konstantno se povećava broj turista iz Engleske - govori Nerma Jašarević-Hrnjić, uposlenica turističkog info-centra. 

 

Eko-sajam

U Jajcu je krajem maja održan 3. sajam turizma i eko-proizvoda „STEP Jajce 2016", koji je privukao veliki broj izlagača iz BiH i regiona. 

- Kada je riječ o sajmu turizma i eko-proizvoda, prezadovoljan sam. Imali smo najveći broj izlagača do sada. Nažalost, zbog nedostatka kapaciteta, mnoge nismo mogli primiti. Izlagači i posjetioci sajma su zadovoljni, a iduće godine planiramo povećati kapacitete da bismo udovoljili sve većoj zainteresiranosti za naš sajam - dodao je Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.