SREDNJOBOSANSKI KANTON

NOVI TRAVNIK Kantonalni sud i dalje donosi presude protiv građana

I nakon rješenja Konkurencijskog vijeća BiH

K.K.

8.6.2016

Tuženi građani i Udruženje potrošača "Klub potrošača Srednja Bosna" tvrde da Kantonalni sud u Novom Travniku i nakon rješenja Konkurencijskog vijeća BiH koje je Sporazum o isporuci toplotne eneregije gradu Travniku proglasilo „zabranjenim“, te izreklo novčane kazne Općini travnik i UNIS Energetici donosi presude u korist UNIS-Energetike, a na štetu građana koji su tuženi zbog neplaćanja tzv. fiksnog troška.

Na naš upit da li za Kantonalni sud u Novom Travniku važe rješenja Konkurencijskog vijeća BiH u slučaju UNIS Energetika – Općina Travnik, dobili smo sljedeći odgovor.

- Odredbe Pravilnika o općim uvjetima za snabdjevanjem toplotnom energijom gradskog područja Travnik i Tarifnog Pravilnika za isporuku toplotne eneregije  iz sistema daljinskog grijanja primjenjuje se na potraživanja nastala do 4. januara kada je donesena Odluka „UNIS Energetike“ kojom su stavljene izvan primjene pojedine odredbe navedenih Pravilnika i Ugovora o isporuci  i korištenju toplotne energije- stoji pored ostalog u pismenom odogovoru koji je dao Naiče Arnaut, službenik za informisanje Suda.

Slična informacija dostavljena je i Udruženju potrošača "Klub potrošača Srednja Bosna" od strane Kantonalnog suda Novi Travnik u pogledu zauzetog stava Građanskog odjeljenja suda.

- Ovo je samo  potvrda naše tvrdnje da je sud, umjesto da bude nepristrasan i da bude sud u pravom značenju te riječi,  stao otvoreno na stranu Unis Energetike, gazeći čak i Odluku Konkurencijskog vijeća BiH, kao državnog organa ovlaštenog za ocjenu zabranjenog konkurencijskog djelovanja. Kantonalni sud doslovno navodi da je potražnja fiksnog troška zakonita do dana kada je Unis Energetika sama izmjenila sporne odredbe koje regulišu pitanje fiksnog troška u svojim internim aktima- kazali su nam u zajedničkoj izjavi advokata Adis Ribić i predsjednika Kluba potrošača Srednja Bosna, Nevzudin Vihrić, navodeći  „da je očio da jedno privatno preduzeće ima dominantan uticaj i na Kantonalni sud Novi Travnik koji priznaje samo interne akte Unis Energetike koji, izgleda, predstavljaju izvor prava u SBK“.

Inače, UNIS Energetika je nakon rješenja Konkurncijskog vijeća koji je Sporazum proglašen zabranjenim pokrenula Upravni spor pred Sudom BiH.

Općinsko vijeće Travnik je u februaru ove godine stavilo van snage pojedine odredbe Sporazuma jer su rješenjm  Konkurencijskog vijeća BiH Općina Travnik i UNIS Energetika kažnjeni sa 25 hiljada KM, odnosno  62 hiljade KM. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.