SREDNJOBOSANSKI KANTON

VITEZ Konferencija o poreskoj reformi

Rastrećenje privrede ali ne na uštrb fondova

K. K.

8.6.2016

Učesnici Konferencije pod nazivom „Poreska reforma u funkciji privredog razvoja i novih zapošljavanja" složili su se kako su neophodne poreske reforme. Na Konferenciji koju su organizovali Privredna komora i Udruženje poslodavaca Federacije BiH, te Univerzitet „Vitez" u Travniku prisustvovao je i premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić.

- Svjesni smo da bez rasterećenja privrede kroz smanjenje doprinosa nema konkurentnosti.  Međutim, neophodno je osigurati rezerve koje će biti garancija za vanbudžetske fondove. Moramo naći modus kako rasteretiti privredu, a ne dovesti u pitanje fondove. Ako smanjimo doprinose moramo voditi računa o punjenju fondova. Hoćemo li ugroziti penzije koje su sada na nekom nivou koji ide mjesec za mjesec? Zbog toga ne može tek tako ući u reformu jer znamo da je neophodna - kazao je premijer Nikšić.

Konferencija se održava u složenoj ekonomskoj i političkoj situaciji naglasio je prof.dr. Nikola Grabovac, rektor Univerziteta „Vitez" u Travniku u uvodnom izlaganju.

- Trenutnu političku situaciju potrebno je što prije prevazići. Rješenje je u izboru stručnih kadrova koji nisu opterećeni politikom. Problem nezaposlenosti isti je i kod Srba i kod Hrvata i kod Bošnjaka - naglasio je prof. dr. Grabovac, ponudivši pomoć stručnjaka „bez ikakve funkcije i bez naknade".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.