SREDNJOBOSANSKI KANTON

TRAVNIK Osnovano Udruženje poljoprivrednika "Lašva - Vlašić"

Jaka poljoprivreda je motor razvoja općine

K. KAVAZOVIĆ

9.6.2016

U Travniku je registrirano 13 udruženja koja su okupljala poljoprivredne proizvođače, ali, nažalost, ta udruženja su bila „društva jednog lica“ jer nisu zastupala one zbog kojih su osnovana, rečeno je na sjednici osnivačke skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Lašva - Vlašić“.

Oblast poticaja

- Do sada je bilo formirano nekoliko udruženja na nivou Srednjobosanskog kantona i općine Travnik, ali ima udruženja koja nemaju nijednog člana osim predsjednika. Ti predsjednici predstavljaju poljoprivrednike, potpisuju i sve obavljaju umjesto njih. Onda su se ljudi odlučili ovdje formirati jedno udruženje koje će ih zaista predstavljati i zastupati njihove interese - kazao je Ilham Aščić, savjetnik za poljoprivredu u općini Travnik.

U prvom planu bit će pomoć poljoprivrednicima jer i Federacija i Kanton često krše zakone, posebno u oblasti poticaja poljoprivrednim proizvođačima.

hamid5

Suljić: Zastupati interese

Bitan razvoj

- Mi znamo da je jaka poljoprivredna proizvodnja motor razvoja općine Travnik. Bez jakog udruženja nema ni razvoja poljoprivrede. Morate imati nekoga ko će vas predstavljati prema Općini, Kantonu i Federaciji BiH. S obzirom na to da na području Travnika ima više udruženja koja su društva jednog ili dva lica, smatramo da ne zastupaju interese poljoprivrednika, nego svoje. Zato smo pokrenuli inicijativu da formiramo jako udruženje - ističe Hamid Suljić, vijećnik u OV Travnik i poljoprivredni proizvođač.

Nebriga nadležnih

Najveći problemi poljoprivrednika u travničkom kraju, poznatom po stočarstvu, jesu nebriga nadležnih institucija na višim nivoima. Oko 70 posto populacije na području ove općine vezano je uz poljoprivredu, a problem je što ne mogu pratiti objave poticaje. Većina učesnika osnivačke skupštine mišljenja je da sredstva poticaja odlaze većinom u krive ruke.

ilham-5

Aščić: Nemaju članova 

Problemi s poticajima 

Džafer Džambas, koji ima stado od 500 ovaca, hrani 15 članova porodice i niko nije zaposlen. Svi žive od stočarstva. Država nekad pomaže, ali često ne pomaže, jer poticaji su mimoišli ovog proizvođača posljednje tri godine. Slučaj je završio na sudu.

- Problem je što nas ograničavaju na 6.000 KM, a već naredne godine neće nam dati nikako. Tako je bilo i s kantonalnim poticajima, jedne godine nam daju i pet godina nema ništa - kazao nam je Džambas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.