SREDNJOBOSANSKI KANTON

VLADA SBK Odbijen prijedlog za regres uposlenima u pravosuđu

Nakon rasprave i različitih stajališta ministara

K. KAVAZOVIĆ

2.7.2016

Vlada Srednjobosanskog kantona na svojoj posljednjoj sjednici raspravljala je i o prijedlogu odluke o isplati regresa za uposlene u pravosuđu, koji je delegirao ministar pravosuđa i uprave SBK Jozo Budeš (HDZ BiH). 

Prijetnje tužbama

Nakon obavljene rasprave i različitih stajališta članova Vlade SBK o ovom pitanju, pristupilo se glasanju. Odluku o isplati regresa pravosuđu podržala su samo dva člana Vlade, dok je preostalih sedam bilo protiv.

- Nisu planirana sredstva za regres budžetskim korisnicima u visini od oko 2 miliona maraka. Isplata regresa pravosuđu ugrozila bi isplatu plaća i ostalih naknada, ali i izazvala nezadovoljstvo kod ostalih budžetskih korisnika, kojih je oko 5.300 u Srednjobosanskom kantonu - stav je članova Vlade.

Zanimljivo je da je jedan ovakav prijedlog ranije odbijen, a iz pravosuđa prijete tužbama, što i nije novost. Međutim, pojedini članovi Vlade bili su pod pritiskom jer se „šuška" o krivičnim prijavama ministrima zbog kršenja zakona.

Isplata regresa budžetskim korisnicima koštala bi porezne obveznike 2 miliona KM, koji nisu planirani u budžetu. 

Kreditna zaduženja

Srednjobosanski kanton prošlu godinu završio je sa suficitom, ali u njemu su bila i kreditna zaduženja. I nedavno je na Vladi SBK i Skupštini SBK završena procedura oko novog kreditnog zaduženja u iznosu od 12 miliona KM za isplatu tužbi budžetskim korisnicima. 

Jasno je da je suficit u SBK samo privid. Ukupna dugovanja po tužbama iznose oko 30 miliona KM, a tu je još oko 30 miliona akumuliranog deficita iz prethodnih godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.