SREDNJOBOSANSKI KANTON

Odata počast Stjepanu Domaćinoviću Kokanu

Bugojanci ne zaboravljaju svoje sugrađane

A. MANDŽIĆ

3.7.2016

Bugojanci ne zaboravljaju svoje sugrađane. Delegacija sastavljena od  predstavnika veterana NK Iskra i ženskog nogometnog kluba Iskra posjetili su Brela u Hrvatskoj, gdje je sahranjen dugogodišnji predsjednik Općine i NK Iskra Stjepan Domaćinović Kokan. Delegacije pomenutih bugojanskih klubova na grobu pokojnog Domaćinovića položile su vijence i odali počast čovjeku koji je dugo godina bio alfa i omega grada sa jednom od najvećih stopa privrednog razvoja u bivšoj državi. Stjepan je rođen 1931., a  umro je 2009. godine u Brelima.

Delegacija je posjetila i porodicu pokojnog Domaćinovića, kćerku i suprugu koje nisu krile ni suze, prijatno iznenađene ovim potezom klubova iz Bugojna.

- Ovakav se čovjek rađa jednom u sto godina i što bi zamislio, to je i ostvarivao. Svašta sam doživljavao, ali onakvog čovjeka kao što je bio naš Kokan je teško zamisliti da danas imamo. Samo ću vam reći da je, kada je Iskra ulazila u Prvu ligu bivše Jugoslavije u roku od 75 dana završen stadion Jaklić – riječi su bivšeg nogometaša Iskre i danas člana Veterana Iskre Osmana Bambura.

U godinama kada je bio predsjednik ponosa grada na Vrbasu,  Iskra je predstavljala veoma neugodnog protivnika za sve klubove, posebno na svom stadionu Handek, a potom i novom stadionu na Jakliću. Sve utakmice ovog kluba uvijek su odigravane pred punim tribinama.

- Puno je dao kako za grad Bugojno, tako i širu zajednicu. Bio je privrednik, sportista, odnosno ministar saobraćaja u bivšoj Jugoslaviji, a posebno je bio vezan za Općinu Bugojno i NK Iskra jer je u svom mandatu od 1974. do 1982. godine  izgradio KSC, stadion Jaklić i bolnicu u Bugojnu,koja sticajem okolnosti nije završena zbog rata - riječi su Naima Basare, istaknutog sportskog radnika iz Bugojna,koji je i sam jedno vrijeme proveo na mjestu predsjednika NK Iskra, danas glavni sponzor ŽNK Iskra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.