SREDNJOBOSANSKI KANTON

Moore razgovarao sa članovima Vlade SBK o formiranju nove škole u Jajcu

Šef Misije OSCE-a u BiH

Fena

8.7.2016

O namjeri formiranja nove srednje škole u Jajcu, zbog čega su danas protestovali srednjoškolci iz tog grada, razgovarali su šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore i članovi Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK).

- Činjenica je da postoji želja vlasti u Jajcu da se formira druga škola, odnosno podijeli postojeća. Međutim, uvjeren sam da bi bila velika greška podijeliti školu, naročito kad se sve više traži ujedinjenje - kazao je Moore novinarima u Travniku, govoreći o odluci Vlade SBK o formiranju srednje škole u Jajcu koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, s obzirom na to da se, trenutno, u dvije srednje škole izvodi nastava po hrvatskom planu i programu.

Moore je istaknuo kako mu je jasno da je dio stanovništva u Jajcu nezadovoljan trenutnim uvjetima u školstvu, ali je naglasio da podjele nisu rješenje.

- Danas sam dobio informaciju i o velikim troškovima koje stvara toliki broj odvojenih škola. Previše je direktora, njihovih zamjenika i raznih odbora. To, nažalost, ne znači da će sutra sve škole biti ujedinjene, ali je jasno da se tu stvaraju veliki gubici novca i što je najvažnije tu se radi o djeci - rekao je Moore.

Šef Misije OSCE-a u BiH danas je razgovarao i sa tridesetak srednjoškolaca iz Jajca koji su organizirali mirnu protestnu šetnju, kako bi poručili da ne žele nacionalno podijeljene škole.

- Učenici su mi danas rekli da žele ostati u istoj školi i moramo to poštovati - ocijenio je Moore.

Ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez kazala je novinarima da je osnivanje srednje škole u Jajcu s bosanskim nastavnim planom i programom bio zahtjev roditelja djece.

- Roditelji su ti koji su bitni, iako, naravno treba poštivati i želje djece. Naredni korak je na Skupštini koja je ovlašteni osnivač školskih ustanova i vidjet ćemo kako se će odrediti po tom pitanju - kazala je Čerkez.

O osnivanju nove škole u Jajcu, Skupština SBK će se izjasniti na sjednici 12. jula, a učenici iz Jajca danas su najavili da će o toj odluci ovisiti hoće li u septembru bojkotirati nastavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.