SREDNJOBOSANSKI KANTON

BNT HIDRAULIKA Podrška radnika i prvi ugovor o poslovnoj saradnji

Nakon imenovanja Ergine Durović na mjesto direktorice

K. KAVAZOVIĆ

14.7.2016

Ergina Durović nedavno je imenovana na mjesto direktorice BNT - Tvornice mašina. Odmah po stupanju na dužnost nova direktorica poduzela je i konkretne mjere u prevazilaženju višegodišnjih problema koje ima Tvornica BNT hidraulika u Novom Travniku.

Zaraditi plaće

- Potpisan je prvi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Još nam se javljaju neki klijenti. Nažalost, moj prethodnik je bio dva mjeseca u ostavci i u tom periodu su neki poslovi odbijani. Razgovarala sam s radnicima koji su stekli pravo za penzionisanje, a ostali će u narednom periodu biti pozivani na posao - kazala nam je Durović.

Dolaskom na mjesto direktorice zatekla je dugovanja, ali ističe da je sve moguće riješiti.

- Trudit ću se da podvučemo crtu i da zajedno zaradimo plaće i prevaziđemo probleme. Prioritet je organizirati saradnike i što prije pokrenuti proizvodnju. Moramo postepeno stvarati uvjete da radnici počnu raditi te riješiti blokadu računa da bi firma mogla funkcionirati. Proces rehabilitacije bit će dug, ali samo zajedno kao kolektiv možemo uspjeti - istakla je Durović.

ergina-durovic

Durović: Mogućnost rješenja

Neplaćeni doprinosi 

Iako su se u javnosti mogli čuti razni podaci o dugovanjima, novoimenovana direktorica tvrdi da će dugovanja tek biti utvrđena. Najveća dugovanja su po osnovu neplaćenih doprinosa.

Vlasnička struktura

Kada je u pitanju vlasnička struktura, dva investicijska fonda imaju 53 posto udjela, dok radnici i sitni dioničari imaju 47 posto udjela. Tvornica koja je nekada bila poznata po proizvodnji hidraulike za rudarsku opremu, ali i za namjensku proizvodnju ima svoje mjesto na tržištu.

- Tražimo strateškog partnera i u BiH i u inozemstvu - kaže Durović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.