SREDNJOBOSANSKI KANTON

DONJI VAKUF Azem Nezić budućnost vidi u uzgoju kupine

Zadovoljan urodom, sigurna egzistencija za porodicu

I. HELJA

21.7.2016

Azem Nezić iz mjesta Jemanalići u općini Donji Vakuf jedan je od rijetkih koji se bave uzgojem kupine. Osim zasada kupine, Azem sa svojom peteročlanom porodicom uzgaja i malinu, sorte miker i polka.

Dobar urod

Član je Zemljoradničke zadruge AT Donji Vakuf i, uz pomoć švicarskog ''Caritasa'', 2013. godine zasadio je dunum kupine.

- Iako je kupina osjetljivija od maline, jer na nju više utječe vlažnost zraka, zadovoljan sam ovogodišnjim urodom i vjerujem da će na kraju sezone biti više od 2,5 tona. Osim toga, zasadio sam malinu na 2 dunuma. S obzirom na to da sam nezaposlen, uzgojem kupine i maline osigurao sam egzistenciju svojoj porodici - kazao nam je Nezić.

Ističe da, uz pomoć stručnih osoba i uposlenika Zemljoradničke zadruge AT, uspješno završava svaku sezonu.

- Zahvaljujući stručnim licima Zadruge, nabavio sam potrebnu mehanizaciju i sve što mi je trebalo za zaštitu parcela kupine i maline - dodaje Nezić.

azem-nezic

Nezić: Očekuje urod od 2,5 tona

Zasad kupine na području općine 2013. godine realiziran je uz pomoć švicarskog ''Caritasa'' i Zemljoradničke zadruge AT. U projekt je uključen 31 zadrugar, a zasađen je gotovo 41 dunum.

- Iako je ovo vrsta kupine kojoj odgovara područje na kojem je zasađena, imali smo određenih problema zbog vlažnosti tla. Ipak, očekujemo puni urod kupine na više od 30 dunuma koji su u vlasništvu članova Zadruge - ističe Mirzet Čepalo, stručni saradnik za jagodičasto voće u Zadruzi.

Osigurati posao

Nezić dodaje da planira zasaditi i jagodu da bi za sebe i svoju porodicu osigurao posao za cijelu godinu.

Investicije i radna mjesta 

Zemljoradnička zadruga AT osnovana je 2009. godine i otad uspješno okuplja proizvođače jagodičastog voća s kojima radi na stručnom usavršavanju i stvaranju što povoljnijeg prostora za nova investiranja i otvaranje radnih mjesta. Trenutno ima više od 200 zadrugara i većinom su to proizvođači maline i kupine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.