SREDNJOBOSANSKI KANTON

NOVI TRAVNIK Za uklanjanje divljih deponija do 70.000 KM

Općinari najavili borbu s nepropisno odloženim otpadom

D. PUCAR

25.7.2016

U posljednje vrijeme novotravnički općinari javnosti plasiraju sve više projekata za čist grad. Posljednji je, kako kaže načelnik Refik Lendo (SDA), odlučna akcija za uklanjanje divljih deponija evidentiranih u posljednjih nekoliko godina.

Priprema plana

- Mi smo odlučni ukloniti divlje deponije s područja općine, kojih je u posljednje vrijeme niknulo nekoliko oko grada. Pravimo plan za njihovo uklanjanje, kamo sreće da to ne moramo raditi, nego da tih 60 ili 70 hiljada KM iskoristimo za pravljenje puteva ili nešto drugo - rekao je Lendo.

Bit će zatvorena, najavio je, i gradska deponija, na koju je, uprkos potpisanim ugovorima o odvozu na regionalnu deponiju Mošćanica, bio odlagan otpad s područja općine.

- Mi smo odluku o odvozu na Mošćanicu donijeli davno, ali ona se nije provodila - kazao je Lendo.

Nedavno je, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja smjene, istekao ugovor direktoru lokalnog komunalnog preduzeća „Vilenica čistoća“ Dariju Zoriću, koji više nije na toj funkciji, a konkurs za novog direktora prolongiran je nakon završetka izbora.

Prvi korak

Otpad se, saznajemo, sada odvozi na Mošćanicu, što bi trebao biti prvi korak ka gašenju gradske deponije.

Krivi i građani

Ipak, prema Lendinim riječima, za stvaranje divljih deponija krivi su i građani.

- Građani koji ne plaćaju odvoz otpada smeće donesu u grad ili ga bace pored vode. I u tom dijelu napravit ćemo plan sanacije kojim ćemo taj problem pokušati dugoročno riješiti - kazao je Lendo, koji će u oktobru ove godine na lokalnim izborima pokušati izboriti novi mandat na mjestu načelnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.