SREDNJOBOSANSKI KANTON

Travnička Gimnazija bez ograda i parkinga

Dizajner Tarik Arnautović predstavio rješenje

K. KAVAZOVIĆ

30.7.2016

Travničanin Tarik Arnautović, koji gradi uspješnu dizajnersku karijeru u Kopenhagenu, ovih dana boravi u rodnom gradu. Svojim sugrađanima predstavio je svoj rad, dosadašnje uspjehe, ali i neke nove ideje. 

Turistička zona

Predložena rješenja za uređenje turističke zone na Plavoj vodi Tariku se sviđaju, ali je za travničku Gimnaziju predložio nešto sasvim drugačije, kako za izgled zgrade tako i za uređenje okolice. Kako kaže, Gimnazija ne bi bila ni plava ni žuta, a posebno ne pola plava, pola žuta kao sada. 

tarik-arnautovic-56

Arnautović: Lijepo urediti

Njegovo rješenje ne poznaje ograde i parking za vozila ispred škole, nego mostove, igrališta i zelene površine.

Obnova grada
 
- Pratim internet-portale u gradu Travniku. Vidim da se grad obnavlja i vidim da ljudi imaju dobre ideje. Samo jedno mjesto me malo više zanimalo i pitao sam se zašto izgleda kao da je iz Drugog svjetskog rata? Ne bi trebalo puno da se to lijepo uredi i vjerujem da svi imaju neke ideje – kazao je Arnautović.

Njegova ideja sa zgradom Gimnazije u sivim tonovima te s mostovima za učenike i stepenicama prema rijeci Lašvi naišla je na odobravanje i pohvale građana na društvenim mrežama. Osim toga, prema ovoj ideji u dijelu Školske ulice ispred zgrade ne bi bilo saobraćaja za motorna vozila.

Uspješan odlazak u Šangaj

Tarikova dizajnerska rješenja našla su se i na čuvenim Swatch satovima. Prvi crteži koji su ga doveli do ovog uspjeha nastali su još 2009. godine. Pet godina kasnije saznao je za mogućnost odlaska u Šangaj, da bi nakon godinu otišao i stvarao dizajn koji je prepoznao kreativni direktor „Swatcha“.

- Poslao sam aplikaciju i radove te su me pozvali – naglašava Arnautović, dodajući kako i danas teško shvata da se satovi s njegovim dizajnom prodaju širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.