SREDNJOBOSANSKI KANTON

Za svaku bolest u prirodi može se naći lijek

Poznavalac ljekobilja Rahman Jareb iz Gornjeg Vakufa

Autor:L. F.

5.8.2016

Planinar, poznati ljubitelj prirode i jedan od najpoznatijih poznavalaca ljekobilja s područja gornjovrbaske regije Rahman Jareb iz Gornjeg Vakufa svaki slobodan trenutak provodi u prirodi i istražuje biljke.

- Za svaku bolest, čak i za onu najtežu, što izgleda neizlječiva, u prirodi možete naći lijek, samo se treba potruditi. Moderan  čovjek se, nažalost, pretvorio u pasivnog potrošača lijekova, koji odgovornost za svoje zdravlje skoro uvijek prenosi na svog ljekara - kaže Jareb.

Prema njegovim riječima, najljekovitija trava je iva, koja  pročišćava organizam, probavni trakt, jača cirkulaciju i stvara ravnotežu u organizmu, za liječenje težih bolesti kao što su karcerogena oboljenja i leukemija dodaje da je najbolja biljka zdravac, za šećeraše list crnog duda, a što se tiče kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima, za to je najefikasnija ptičija trava.

Planine po kojima se kreće i sakuplja ljekovito bilje su Velež, Vranica, Raduša, Ravno Rostovo, Komar, Čvrsnica, Prenj i Vran. Rahman je poznat i po tome što nikada nije bio bolestan, a ljudima savjetuje da je najbitnija ishrana kada je u pitanju očuvanje zdravlja.

- Najbitnije je da vodite računa o zdravoj prehrani i da pazite koju hranu i tekućine unosite u organizam. Bitno je i da pazite na prehlade, kako biste očuvali zdrave organe. Ukoliko imate zdrave organe, ne možete biti bolesni - zaključuje Jareb.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.