SREDNJOBOSANSKI KANTON

TRAVNIK Stari zanati i tradicija ne zaslužuju da odu u zaborav

Zavičajni muzej obogaćuje ponudu

K. KAVAZOVIĆ

10.8.2016

Zavičajni muzej u Travniku najznačajnija je kulturna institucija u srednjoj Bosni, a da je to tako rukovodstvo i zaposleni potvrđuju svake godine kroz brojne projekte koje realiziraju.

Nakon što su prošle godine završeni značajni građevinski projekti na Starom gradu i Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića te restaurirana parna lokomotiva „Ćiro“ u dvorištu muzeja, ove godine težište aktivnosti je na zaštiti nematerijalne baštine.

Prenose znanje

- Ove godine nastavili smo projekte zaštite nematerijalne baštine. Nastavili smo radionicu tkanja na Starom gradu tokom ovog ljeta. Pomoglo nam je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK i tako smo uspješno organizirali edukativnu radionicu tkanja. Tkalja je i ovaj puta prenijela svoje znanje polaznicama i obučila ih drevnoj tehnici tkanja pamučne tkanine - beza - ističe Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku.

U ovoj instituciji svjesni su da drevni obrti i zanati odumiru jer stari majstori nemaju na koga prenijeti svoje znanje i vještine.

- Tragom toga pokrenuli smo aktivnosti na revitalizaciji starih obrta. Želimo prenijeti i na taj način sačuvati stare obrte, zanate i vještine. Jedan od projekata na kojima trenutno radimo je revitalizacija narodnog lončarstva. Cilj nam je da na Starom gradu angažiramo posljednjeg lončara u ovom kraju iz sela Pulac, koji dugo nije aktivan. Ideja je da održi jednu radionicu i prenese svoje znanje na mlađe i tako da spasimo jednu staru vještinu jer to je tehnika stara nekoliko milenija - pojašnjava Maslić.

radionica-tkanja2

Tradicija izrade pamučne tkanine

Ručno kolo

Tehnika izrade glinenog posuđa na ručnom kolu prisutna je sada samo još na području Kiseljaka i Visokog, a na području Travnika ova tradicija njegovala se u selu Pulac.

Interes turista sve veći

Interes turista koji žele pogledati bogate zbirke u zavičajnom muzeju, Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića i na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad raste iz godine u godinu. I ove godine bilježe još bolju posjetu. 

- Imamo veći interes i više turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Katara, što je novost u odnosu na prethodne godine - kaže Maslić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.