SREDNJOBOSANSKI KANTON

TRAVNIK Zekerijah Jašarević spasio vakufsko dobro od propadanja

Kastel na Hendeku novo mjesto okupljanja

K. KAVAZOVIĆ

18.8.2016

Dugo vremena Travničani i posjetioci vezirskog grada maštali su o ispijanju kafe i osvježenju uz glasni žumor Hendeka u podnožju srednjovjekovne tvrđave Stari grad. Travničanin Zekerijah Jašarević, koji više od dvije decenije živi i radi u Norveškoj, to je i realizirao. 

Objekt poznat kao Kastel na samom ulazu na most srednjovjekovne tvrđave posljednjih dana sja punim sjajem, a posjetiocima kulturno-historijske zone pruža mjesto za odmor, osvježenje i objed.

Veliki patriota

- Živim u Norveškoj. Bio sam osnivač Islamske zajednice i glavni imam u Norveškoj. I ne dam nikom da kaže da je veći patriota od mene. Imam kuću ovdje u starom dijelu grada Travnika. Kada dođem, primijetim da nema objekta gdje bi se popila kafa, a vidio sam i veliki interes turista za tvrđavu i druge kulturno-historijske znamenitosti. Sam objekt bio je devastiran, a Hendek koji protječe, ta Božija ljepota, bio je ruglo i zapušten. Zbog toga sam donio odluku sa svojom porodicom da investiram, da povećam vrijednost vakufa – ističe Jašarević.

kastel-restoran

U restoranu se nude bosanski specijaliteti

Zapušteni objekt koji je vlasništvo vakufa sada je u novom ruhu, a još više impresionira uređenje bašte i korita Hendeka koje je nakon dugo godina potpuno očišćeno.

- Najveći dio investiranog ostat će trajno kao dio vakufa. Moja želja je povratak tradicije u ovoj ljepoti kroz bosanske specijalitete. Želim da ovo mjesto bude mjesto kulturnih dešavanja – naglašava Jašarević.

Prvi utisci

Objekt nudi bosanske specijalitete i osvježavajuća pića. Prvi utisci su dobri.

zekerijah-jasarevic

 Jašarević: Uvakufio investiciju

- U procesu je proširenje i dogradnja kuhinje s roštiljem, ražnjem, a tu će biti i sač. Zadovoljan sam posjetom u ovom probnom periodu jer su i nadmašena naša očekivanja – ističe Jašarević.

Kulturno-historijska zona

Objekt Kastel na Hendeku nalazi se u kulturno-historijskoj zoni i obnova je iziskivala znatno veće troškove da bi se ispoštovale zakonske odredbe. 

- U saradnji s Općinom Travnik ispoštovali smo sve što zakon nalaže, što je i dodatno koštalo. Potporni zidovi su rađeni kao tzv. suhi zid. Imali smo punu podršku Medžlisa IZ i predsjednika Nermina Šušića, ali i načelnika Općine Admira Hadžiemrića. Za provedbu ove investicije osnovali smo i Udruženje „Ilhamija“ – kaže Jašarević.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.