SREDNJOBOSANSKI KANTON

SARADNJE Bugojno na iskustvima Tešnja želi stvoriti privredno čudo

Mujić se interesirao kako ostvariti uspješne rezultate

Az. M.

28.8.2016

Kandidat za načelnika općine Bugojno koalicije SDA - SBB Haris Mujić posjetio je općinu Tešanj i razgovarao s aktuelnim načelnikom, mr. Suadom Huskićem, također, kandidatom koalicije SDA - SBB za načelnika Tešnja. 

Mujić se zanimao za načine ostvarivanja uspješnih rezultata koje općina Tešanj postiže na ekonomsko-privrednom planu, o čemu svjedoči podatak o 11.000 zaposlenih, od čega je samo u posljednje dvije godine do radnog mjesta došlo oko 2.000 ljudi. Poređenja radi, broj trenutno zaposlenih na području općine Bugojno iznosi 4.000.

Poslovne zone 

- Ljudi u Tešnju su bili svjesni da njihova općina nije ni Sarajevo ni Ilidža pa su pronašli modus da privuku investitore preko olakšica, ustupanjem neizgrađenog građevinskog zemljišta u tri poslovne zone privrednim subjektima koji su dobivali neizgrađeno građevinsko zemljište za 1 KM. Jedini uvjet Općine Tešanj je bio da privredni subjekt na tom zemljištu izgradi objekte i posluje 20 godina. Dovoljno je reći da su sve tri poslovne zone s urednom infrastrukturom, u koju je Općina Tešanj u protekle četiri godine uložila dva miliona KM, popunjene - kaže Mujić.

Prema riječima načelnika Huskića, mnogo je uloženo u edukaciju mladih ljudi, budućih projekt menadžera, osnovana je i Agencija za razvoj općine Tešanj, a uspostavljen je i elektronski sistem upravljanja administracijom. Svaka tri mjeseca vrši se kontrola rada administracije i nema kašnjenja pri rješavanju predmeta. Nivo korupcije je zanemariv.

Likvidan budžet 

Također, načelnik Huskić ističe da je za četiri godine osigurano više od pet miliona KM donatorskih sredstava. Budžet općine je likvidan i ove godine iznosi oko 17 miliona KM, a budžet 11 javnih preduzeća iznosi 25 miliona KM. Broj zaposlenih u Općini je 95, u što se ubraja i 11 vatrogasaca. 
        
- Sličnu priču ćemo napraviti i mi u Bugojnu, jer imamo brojne potencijale koji su, nažalost, svih proteklih godina gotovo u potpunosti neiskorišteni. Imamo za takvo nešto i snage, i resurse, i kapacitete - kaže na kraju kandidat koalicije SDA - SBB za načelnika općine Bugojno Haris Mujić.
       

Savjeti i iskustva 

Načelnik općine Tešanj Huskić istakao je da kolegi Mujiću u narednom periodu stoji na raspolaganju savjetodavno, iskustveno i na druge načine te izrazio nadu da će općina Bugojno ubrzo dostići veliki privredni razvoj. Također, prema njegovim riječima, tešanjska općina je svim svojim kapacitetima na raspolaganju za buduću saradnju na svim poljima s Općinom Bugojno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.