SREDNJOBOSANSKI KANTON

BUGOJNO Nogometni trener, davalac krvi, skakač u vodu, planinar...

Impresivna životna biografija Nijaza Jusufspahića

A. MANDŽIĆ

29.8.2016

Nijaz Jusufspahić (62) iz Bugojna može se pohvaliti bogatom i impresivnom biografijom. On je komandir Vatrogasnog društva, nogometni trener, dobrovoljni davalac krvi, skakač u vodu, planinar... Za ovogodišnji Dan općine Bugojno na tradicionalnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi po 100. put dobrovoljno je darovao ovu dragocjenu tečnost. A sam kaže da je to dio njegovog života. 

Sportski koraci

- Kada znaš da bočica tvoje krvi može spasiti nečiji život, može li biti većeg zadovoljstva od toga? Bez sumnje, moja krv je spasila mnogo, mnogo života. Nastavit ću i dalje - kaže Jusufspahić, koji je nedavno dobio i Povelju Crvenog krsta BiH. 

Nijaz je komandir Vatrogasne jedinice Bugojno i član je jedinice od 1979. godine. Zavolio je, kaže, vatrogastvo, posvetio mu se, školovao i vjerovatno će penziju zaraditi u Vatrogasnom društvu. Pored toga, može se pohvaliti i da je dugogodišnji svestrani sportista, a posebno ističe skokove na glavu sa Starog mosta u Mostaru. 

- Punih 50 godina sam u sportu, uglavnom u i oko nogometa. Moji prvi sportski koraci bili su davne 1965., kada sam prvi put obukao kopačke u NK Iskra, prošao kroz omladinske pogone i poslije, stjecajem okolnosti, umjesto da nastavim s nogometom, nastavio sam sa sportovima na vodi, tačnije sa skokovima u vodu. Ja sam jedan od prvih ljudi izvan Mostara koji je još 1975. prvi put počeo skakati sa Starog mosta. Još imam primat jedinog skakača iz općine Bugojno koji je učestvovao u skokovima sa Starog mosta, ali i sa skakaonica širom bivše države - kaže Jusufspahić.

Na čelu kluba

Punih 15 godina je, kaže, skakao sa Starog mosta, a uspješno je već deset godina na čelu Kluba sportova na vodi Vrbas, u okviru kojeg organizira skokove s bugojanskog Vrbaskog mosta. Ponosan je na činjenicu da na takmičenju učestvuju skakači iz drugih zemalja i što ti skokovi imaju međunarodni karakter.

Trenutno je trener najmlađe kategorije nogometaša u NK Iskra, pjetlića od 6 do 9 godina i s njima se, kaže, nekako najljepše i najugodnije osjeća. Traga je ostavio i u ženskom nogometu.
        

Počeo učiti svirati harmoniku

Sa ponosom Jusufspahić govori da je 27 godina proveo na radnim akcijama, 20 puta dobio udarničku značku. Strastveni je planinar. Obišao je veliki broj planina u bivšoj Jugoslaviji, a kao 60-godišnjak počeo je učiti svirati harmoniku.
        
- Sada sam, nažalost, malo pasivan, jer imam mnogo drugih obaveza, kako u društvu, tako i u nogometu. Tu je i malinarstvo, ali vjerujte, svugdje se nađem i život mi je veoma popunjen. Ja sam danas ne zadovoljan nego prezadovoljan. Nekako je sve povezano sa mladima. Veoma je to interesantno - kaže Juasufspahić.         

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.