SREDNJOBOSANSKI KANTON

Djeca iz Jajca u novu školsku godinu krenula zajedno! (FOTO)

U junu počela pobuna

E. C.

5.9.2016

U novu školsku godinu učenici u Jajcu ušli su zajedno i pobjednički. Nisu ih podijelili na Bošnjake i Hrvate jer nije sprovedena Odluka Skupštine Konatona o osnivanju nove škole po bosanskom planu i programu.

Pobuna jajačkih đaka počela je u junu, kada im je, nekoliko dana prije raspusta saopšteno da će od iduće godine ići „svako u svoju školu“. U početku ih niko nije shvatao ozbiljno, ali uslijedila su otvorena psima, ulični protesti, posjeta diplomata i TV ekipa.

ucenici-3

Ivicu Jukanovića (16), neformalnog vođu protesta i tridesetak njegovih drugara, Hrvata i Bošnjaka u dobi od 14 do 17 godina, podržao je i ambasador OSCE u BiH Džonatan Mur (Jonathan Moore), koji je proteklog vikenda ponovo boravio u Jajcu kako bi sumirali sve što se dešavalo u proteklom periodu.

- Nakon svega proveli smo jedan jako lijep dan, ugodno smo razgovarali o svemu, pogotovo o mogućim problemima, jer svi dobro znamo da je ovo samo privremno rješnje. Kroz medije i izjave načenika Edina Hozana saznali smo da je već osnovana srednja škola na bosanskom jeziku”, ali da će iz tehničkih razloga učenike upisivati tek od iduće školske godine, rekao je Jukanović.

ucenici-2

Učenici nisu skiravali svoje oduševljenje što su ponovo skupa u školskim klupama.Njihova budućnost leži na temeljima zajedništva kako oni ističu.

-Izvanredan je osjećaj biti ponovo zajedno. Kad sam vidio sve kolege i ostale učenike , srce mi je bili ispunjeno, taj osjećaj je bio ravan nekom dobitku na lutriji. U ovoj zemlji treba da vlada zajedništvo, podjele na dva ili na tri nisu realne opcije za budućnost mladih koji odlaze svakim danom iz naše zemlje. Sa ovom omladinom i sličnom ima budućnosti, a sa ovim starim i istrošenim ljudima na vlastima nema sigurno. Naša borba se nastavlja jer ne želimo da se formiraju neke nove škole, lakše je pronaći rješenje za postojeće, rekao je on.

Tarik Šehić, učenik medicinske škole i ujedno jedan od učesnika protesta.

ivica-jukanovic-i-tarik-sehic

Ivica Jukanović i Tarik Šehić

- Rano je govoriti o bilo kakvim reakcijama jer nastava je tek počela, pa tako da su one izostale. Mnoge kolege pružaju nam podršku. Iskreno se nadam će i ostali krenuti našim putem jer se pojedinci moraju naviknuti da žive sa Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u istoj državi, htjeli oni to ili ne. Vjerujem u bolje sutra, trebamo pozitivno razmišljati jer nada zadnja umire, rekao je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.