SREDNJOBOSANSKI KANTON

BUGOJNO Centralna bajramska svečanost održana u džamiji princeze Dževhere

Svečano bilo i u ostalim džematima

Az. M.

12.9.2016

Centralna svečanost klanjanja Kurban-bajrama za područje Medžlisa IZ Bugojno održana je u džamiji Kulturnog centra princeze Dževhere, a svečano je bilo i u ostalim džematima na području bugojanskog medžlisa.

dzamija-princeze-dzevhere

Džamija princeze Dževhere

Predbajramski vaz u periodu od sabah do bajram namaza održao je hatib džamije princeze Dževhere Mirnes ef Šehić, koji je govorio o vrijednostima i važnosti Kurban-bajrama, kao najvećeg muslimanskog blagdana.

Kurban-bajram je imamio i bajramsku hutbu reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Kavazovića prenio glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut.

Sve ljude danas, koji se bave vjerom ili religijom u svijetu fascinira činjenica da su muslimani danas živi reprezenti svoje vjere. To se vidi iz spremnosti na odricanje tokom mjeseca ramazana i požrtvovanja za vrijeme Kurban bajrama, u smislu žrtvovanja kurbana i podjele siromašnima. Također, muslimani danas pokazuju još uvijek visok stepen međusobnog milosrđa, da je među muslimanima još uvijek najmanji broj porodica čiji su roditelji u staračkim domovima, da je delikvencija među mladima kod muslimana još uvijek najniža u svijetu... Te vrijednosti se pokazuju kao nešto što je napotrebnije danas u svijetu - poručio je efendija Arnaut.

veliki-dzemat-u-dzamiji-princeze-dzevhere

Veliki džemat u džamiji princeze Dževhere

Nakon bajram-namaza uslijedila su bajramska čestitanja vejrnika, a potom je obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana nastavljeno u krugu porodica i prijatelja.                                     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.