SREDNJOBOSANSKI KANTON

VLADA SBK Donesena presuda u korist ŠPD „Srednjobosanske šume“

SBK Budžet će biti oštećen za 680.000 KM

K. KAVAZOVIĆ

15.9.2016

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi SBK Salkan Merdžanić (SDA) upoznao je članove Vlade SBK sa sudskom presudom u predmetu „FISH Čelić“ Gornji Vakuf-Uskoplje protiv Šumsko-privrednog društva (ŠPD) „Srednjobosanske šume“ Donji Vakuf. 

Izvršena ulaganja

U ovom predmetu tužilac „FISH Čelić“ prenio je svoja potraživanja na UTD „Best“ iz Travnika, a predmet parnice bila su novčana potraživanja u iznosu od 430.677 KM na ime izvršenih ulaganja u postojeći objekt i izgradnju novog ribnjaka u Bistričkoj rijeci, poslovnih prostora i skladišta za riblju hranu.

U ovom predmetu Općinski sud u Travniku presudio je u korist tužioca i naložio isplatu 430.677 KM, s pripadajućim kamatama i ostalim troškovima. Ovu presudu potvrdio je i Kantonalni sud u Novom Travniku.

Kako se moglo čuti na sjednici Vlade, budžet će biti oštećen za oko 680.000 KM.

- Mora se isplatiti gotovo 700.000 KM, a to je više nego kompletan transfer za vodoprivredu u budžetu našeg kantona. Postavlja se pitanje ko je kriv i ko je potpisao štetan ugovor - kazao je ministar Merdžanić.

O ovom slučaju diskutirali su i ostali članovi Vlade SBK.

- Ovo je sumrak pravne države - kazao je ministar zdravstva i socijalne politike Nikola Grubešić (HDZ).

Pravni lijekovi

Kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) predložio je da se utvrdi koji su pravni lijekovi i postoji li mogućnost revizije presude.

- Moj prijedlog je da se zaduži ŠPD „Srednjobosanske šume“ i pravni tim i da se utvrdi postoji li mogućnost revizije presude i da se utvrdi odgovornost u ovom slučaju - ističe Lendo. 

 

Presuda kao „hladan tuš“

I dok se Srednjobosanski kanton zadužuje da bi isplatio dugovanja po tužbama budžetskih korisnika te nastoji stabilizirati stanje u ŠPD „Srednjobosanske šume“, koje je nagomilalo dugove, informacija o presudi bila je pravi „hladan tuš“ za članove Vlade SBK.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.