SREDNJOBOSANSKI KANTON

Jajce: Napravljena zaštitna konstrukcija za "Malu partizanku"

Nacionalni spomenik BiH

E. C.

12.11.2016

Jedan od 29 nacionalnih spomenika BiH u Jajcu, parna lokomotiva, u narodu poznata kao "Mala partizanka", po prvi put je dobila adekvatnu zaštitu.

Naime, kako bi se zbog različitih atmosferskih uticaja spriječilo propadanje ovog značajnog eksponata smještenog ispred zgrade Muzeja drugog zasjedanja AVNOJ-a, nad lokomotivom je postavljena metalna krovna konstrukcija.

-Sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta, ali i Općine Jajce, uradili smo ovu konstrukciju, u cilju zaštite, odnosno spječavanja propadanja lokomotive, koja je u septembru 2013. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, izjavila je direktorica Muzeja drugog zasjedanja AVNOJ-a, Emsada Leko.

emsada-leko

Direktorica Muzeja drugog zasjedanja AVNOJ-a

Lokomotiva je proizvedena u tvornici „Krauss Linz“ 1903. godine. Neposredno nakon proizvodnje, lokomotiva je korištena u okviru fabrike željeza u Beču, dok je za vrijeme Austro-Ugarskog perioda radila za potrebe tvornice „Elektrobosna” koja je osnovana 1897. godine.

Zahvaljujući izgradnji  uskotračne pruge Donji Vakuf-Jajce omogućen je priključak pruge u krugu fabrike. Lokomotiva je bila u funkciji i nakon Drugog svjetskog rata, da bi pedesetih godina prošlog stoljeća bila postavljena ispred zgrade Muzeja.

Razlog zbog kojeg je ova lokomotiva postavljena uspravo ispred zgrade Muzeja drugog zasjedanja AVNOJ-a, leži u političkoj odluci ondašnje vlasti, vezanoj za  dovoženje vječnika iz Slovenije i Hrvatske na „Drugo zasjedanje AVNOJ-a“.

Upravo iz toga razloga, odnosno svoga doprinosa zasjedanju, dobila je naziv "Mala partizanka".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.