SREDNJOBOSANSKI KANTON

Branili BiH od Goražda do Bosanske krajine!

Godišnjica formiranja 17. viteške krajiške brigade

K. K.

26.11.2016

Polaganjem cvijeća i učenjem dove na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku jučer je obilježena 24. godina otkad su se u ovom gradu spojile 1. i 7. krajiška brigada i tako formirale jednu od najznačajnijih vojnih formacija u Armiji RBiH.

Delegacije Udruženja „17. viteška krajiška brigada“, boračkih udruženja iz Prijedora, Ključa, Sanskog Mosta, Travnika, Oružanih snaga BiH te USK i SBK i brojnih srednjobosanskih i krajiških općina su na Centralnom šehidskom mezarju položile cvijeće i uz Fatihu se prisjetile poginulih pripadnika ove brigade i 7. korpusa Armije RBiH.

Svečana akademija održana je u Centru za kulturu općine Travnik. O aktivnostima Udruženja ''17. viteška krajiška brigada“ govorio je Salko Karajlić, predsjednik Skupštine Udruženja, ratni komandant  2. krajiškog bataljona i nosilac najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

O formiranju brigade u Travniku i ratnom putu govorio je penzionisani general Sakib Forić, koji je istaknuo da je 17. viteška krajiška brigada bila manevarska i ofanzivna brigada, koja je učestvovala u oslobodilačkim operacijama u svim krajevima BiH, od Goražda, Igmana, preko srednje Bosne, Kupresa i Vlašića, do Bosanske krajine.

- Bili smo tamo gdje se branila Bosna i Hercegovina - kazao je general Forić.

Borci iz 40 općina

Kroz 17. vitešku krajišku brigadu prošlo je 6.000 boraca iz 40 općina BiH. Već u aprilu 1993. godine ponijela je naziv „slavna“. Nakon toga odlikovana je kao brigada „Zlatnim ljiljanom“ i po tome je jedina, da bi ubrzo ponijela i naziv "viteška".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.