SREDNJOBOSANSKI KANTON

Bila: Investirano 2,2 miliona KM u radove, rekonstrukciju i opremu

Značajna ulaganja u RMU „Abid Lolić“

K. KAVAZOVIĆ

14.12.2016

„Elektroprivreda BiH“ prepoznala je značaj i isplativost ulaganja u Rudnik mrkog uglja „Abid Lolić“ u Biloj kod Travnika te su plasirana sredstva za realizaciju važnih investicija. U periodu mart - oktobar ove godine uplaćeno je 2,2 miliona KM za rudarske i mašinske radove i opremu, rekonstrukciju prostorija i zaštitnu opremu.

Do kraja ove godine bit će uplaćeno još 918.000 KM za postupke koji su u toku i još 200.000 za investicione radove.

- Ono što je vrlo važno je osiguranje Sistema kontrole plinsko-ventilacionih parametara - „metanometrije“, koji je nabavljen i stavljen u funkciju prošlog mjeseca. To je velika i pozitivna vijest nakon 15 godina. Sada je došlo do značajnog povećanja mjera sigurnosti i zaštite u jami koja je od nadležnih institucija okarakterizirana kao metanska - pojasnio nam je dip. ing. Abdulah Garača, direktor rudnika koji je imenovan prije nekoliko mjeseci.

abdulah-garaca4

GARAČA: Veća sigurnost

Ovaj sistem ubuduće će alarmirati kod povećane koncentracije opasnih plinova u jami. Sredstva za „metanometriju“ su osigurana iz odobrenih sredstava za dokapitalizaciju u iznosu od 292.000 KM.

Nova zapošljavanja

Tokom februara i marta ove godine zaposlena su 72 nova radnika u neposrednu proizvodnju, odnosno na investicione rudarske radove. Tako Rudnik „Abid Lolić“ trenutno ima 425 radnika, najvećim dijelom s područja Travnika i drugih općina Srednjobosanskog kantona.

Investicioni radovi bit će nastavljeni i narednih godina, pa je za period 2017.-2019. godina predviđeno ukupno ulaganje veće od 12 miliona KM. Investicije bi bile realizirane vlastitom radnom snagom, a sredstva bi osigurala „Elektroprivreda BiH“.

- Planirano je da se do jula 2017. godine, nakon završetka glavnog transportno-ventilacionog hodnika, iz vlastite proizvodnje izmiruju tekuće obaveze. Upravo na 70. godišnjicu postojanja očekuje se pozitivno poslovanje iz vlastite proizvodnje - ističe Garača.

Povećanje proizvodnje

Tokom ove godine ovaj rudnik je prosječno proizvodio 9.500 tona mjesečno ili 114.000 tona uglja godišnje. Osnovni cilj u narednom periodu je osigurati materijalno-tehničke uvjete da se u narednoj godini proizvede 175.000 tona uglja, a u 2018. - 200.000 tona uglja. Inače, najveći kupci uglja iz Bile su TE Kakanj i ''UNIS Energetika'' Sarajevo, podružnica Travnik.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.