SREDNJOBOSANSKI KANTON

Objavljena knjiga 'Skriveno blago jajačkog kraja'

Djelo edukativnog karaktera

E. C.

22.12.2016

Knjiga "Skriveno blago jajačkog kraja", stratigrafski vodič je kroz geološko-petrografsku, mineralošku i palentološku zbirku, te nova saznanja o geologiji šireg područja općine Jajce.

Autori knjige su Darije Puizina i Atif Kučuković, diplomirani inženjeri geologije koji su napravili stalnu geološku zbirku pri Etnografskom muzeju u Jajcu.

Za sada se u muzeju urađeno deset vitrina sa oko 500 eksponta, iako je pikupljeni broj uzoraka znatno veći. Plan je da se u buućnosti znirka prođiri i opremi digitalno, rekli su u JU "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca".

Za pisanje knjige, svoje radove dali su mnogi autori, koji su radili na izradi osnovne geološke karte Jugoslavije. Objedinjavanjem tih podataka nastojali su dati potpuni prikaz geoloških zbivanja u širem području jajačke regije.

knjiga-2

- Cilj ove knjige je što jednostavnije pokazati rudna mineralna bogastva užeg i šireg područja Općine Jajce i da kao takva posluži boljem razumijevanju prirodnih procesa koji su doveli do stvaranja bogatstava koja nas okružuju. Ova knjiga treba poslužiti  prvenstveno za edukaciju i pruži osnovne informacije svim ljubiteljima prirode, prije svega đacima, turistima i i svim budućim geolozima - rekli su u Agenciji.

U prvom dijelu knjige sadržaj teksta prikazan je tako da počinje opisom najstarijih formacija stijena prema mladima do danas, dok je u drugom djelu prikazan su samo panoramski strukturni snimci terena te fotografije mikro i makro fosila, minerala i ruda s lokalitetima nalaza.

Troškove štampanja finansirao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan, a pripremu i ostale troškove finansirala  je JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”.

Naslovnicu knjige uradio je poznati jajački fotograf Amir Bašimamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.