SREDNJOBOSANSKI KANTON

SBK: Naredne godine u kasi će biti 192 miliona KM

Usvojen rebalans za 2016. i budžet za 2017.

K. KAVAZOVIĆ

23.12.2016

Skupština Srednjobosanskog kantona na jučerašnjem zasjedanju u Travniku usvojila je po skraćenoj proceduri rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 189 miliona KM. Nakon toga usvojen je i budžet za 2017. godinu u iznosu od 192 miliona KM. 

Kako je pojasnio resorni ministar Zoran Marković (HDZ BiH), stvarni budžet iznosi 169 miliona KM, a ostatak čine namjenska i kreditna sredstva.

Ukupni izdaci

Od ovog iznosa 94,8 miliona KM ili 49 posto namijenjeno je za bruto plaće, više od 5.000 budžetskih korisnika, a 13,5 miliona KM za naknade, tako da ukupni izdaci po ovom osnovu iznose više od 108 miliona maraka.

markovic

Marković: Očekuje suficit 

- Mi se nadamo da ćemo imati suficit i naredne godine. Nastojimo da podržimo i privredu, i poljoprivredu, i boračke populacije, ali jedan kanton ne može razvijati državu. Budžet pokriva potrebe ljudi u Kantonu, ali ne razvija državu - kazao je Zoran Marković.

Vlada SBK odbila je svih šest amandmana koje je predložila Demokratska fronta (DF). Neki od ovih amandmana obilovali su netačnim informacijama i nelogičnostima.

Povećanje paušala

Budžet se u odnosu na nacrt razlikuje i po povećanju za rad Skupštine od 205.000 KM te još dodatnih 27.000 KM za pravosuđe. Naime, predviđeni su povećanje paušala zastupnicima, koje još nije usvojeno, te regres za pravosuđe.

Povučen prijedlog

Na početku jučerašnje sjednice zastupnik Nurudin Alihodža (SDA) predložio je stavljanje na dnevni red Izmjena i dopuna Zakona i plaćama i naknadama u tijelima uprave. Ove izmjene predviđale su povećanje zastupničkih paušala za 100 posto. Umjesto 500 KM, paušal bi iznosio 1.000 KM.

Međutim, Klub SDA je bio protiv prijedloga, a nešto kasnije i Klub HDZ BiH je najavio da će biti suzdržan pa je zastupnik Alihodža povukao svoj prijedlog.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.