SREDNJOBOSANSKI KANTON

Jajce: Preživaljavaju zahvaljujući jedinom toplom obroku koji dobiju

Narodna kuhinja brine o 92 gladnih

E. CRNKIĆ

23.1.2017

Za 92 korisnika Narodne kuhinje te gotovo isto toliko jajačkih porodica topli obrok, koji svakim danom osim nedjelje, podignu u prostorijama „Merhameta", jedini je garant preživljavanja.

Snažna volja

Prema riječima predstavnika osnovnog odbora „Merhameta",Jusufa Duranovića i Latifa Halaba, situacija u ovome društvu daleko je od idealne, ali i pored svih nedaća, kažu, pokreću ih snažna volja i želja da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

- Korisnici Narodne kuhinje su socijalni slučaj. Također, uz uplatu određene naknade, korisnici mogu biti i penzioneri samci. Narodna kuhinja se sufinansira sa 30.000 KM od  budžetskih sredstava općine, a potrebe na godišnjem nivou su 75.000 maraka - kaže Duranović.

„Merhamet" ima dobru saradnju sa MIZ Jajce i džematima na području ove općine.

Pomoć građana

- Potrebe Narodne kuhinje su velike. Međutim, zahvaljujući akcijama prikupljanja poljoprivrednih proizvoda i uplatama kurbana, uspijevamo osiguratri barem osnovne namirnice. Neizostavna je i pomoć pojedinaca i građana, koji u skladu sa svojim mogućnostima pomažu. Imamo i članarine za koje se mjesečno izdvaja marka- rekao je Halab.

Podjela paketa

Pored svakodnevnih podjela toplih obroka, predstavnici „Merhameta"  obilaze porodice koje su u lošem materijalnom stanju te im uručuje pakete sa hranom, higijenom i invalidskim  pomagalima.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.