SREDNJOBOSANSKI KANTON

Cijene otkupa niske, poticaji se ne isplaćuju

Nezadovoljni poljoprivrednici na području Novog Travnika

D. PUCAR

25.1.2017

Nakon što je nedavno prezentiran nacrt strategije razvoja poljoprivrede na području općine Novi Travnik, koji je definirao sve probleme godinama posrnule poljoprivrede, poljoprivredni proizvođači upozoravaju da bi u sljedećoj sezoni mogli odustati od sijanja usjeva zbog nagomilanih problema. 

Naime, kako nam je kazao Stipo Slišković, potpredsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Novi Travnik, koji se godinama u naselju Bučići bavi proizvodnjom žitarica, proizvođači su dovedeni na rub propasti. 

stipo-sliskovic4

Slišković: Bez zarade

- Cijene na tržištu su tako male da nismo u stanju pokriti ni trošak proizvodnje, a kamoli zaraditi nešto ili živjeti od toga. Dovedeni smo na rub egzistencije, a sve nivoe vlasti u državi poljoprivreda jednostavno ne zanima niti nam žele pomoći - rekao je Slišković. 

Prema njegovim riječima, ako se nešto hitno ne napravi, sve više poljoprivrednika moglo bi odustati od proizvodnje, čime bi lokalna vlast na teret dobila nove socijalne slučajeve.

Potrebna pomoć

- Ako nam bilo koji nivo vlasti ne pomogne poticajima za obradu zemlje ili barem sjemenima i gnojivom, mi nećemo moći opstati. I sada smo na rubu, pitanje je koliko će nas uspjeti obraditi zemlju na proljeće - upozorio je Slišković. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.