SREDNJOBOSANSKI KANTON

Ski-centar ''Raduša'': Kapaciteti popunjeni, skijaši dolaze sa svih strana svijeta

Nova "zvijezda" zimske turističke sezone u SBK

D. PUCAR

3.2.2017

Iako radi tek nekoliko godina, Ski-centar ''Raduša'' kod Gornjeg Vakufa postao je jedna od najpopularnijih skijaških destinacija za strance u Bosni i Hercegovini. 

Sa čak šest ski-liftova, nekim od najdužih skijaških staza u državi te restoranom na vrhu planine na nadmorskoj visini od 1.860 metara, ovaj ski-centar postavlja nove standarde kad je u pitanju zimski turizam. 

Prepoznali su to pogotovo stranci, pa smo za vrijeme naše posjete ovoj bh. planini u rasprodatom ski-centru zatekli ljude sa svih strana svijeta. Jedan od njih je i Amerikanac Kent Piksli (Picksley), kojem je Raduša, kako kaže, postala omiljena destinacija. 

Staze za bording

- Bio sam u BiH još za vrijeme rata, dijelili smo humanitarnu pomoć i posljednjih godina dolazio sam skijati uglavnom na Kupres. No, slučajno sam čuo za Radušu od poznanice iz Vakufa, došao sam tu i ostalo je historija. Inače sam skijaš, ali s obzirom na to da je ovo skijalište odlično za bording, odlučio sam naučiti i tu disciplinu - rekao je Piksli. 

Slično razmišljanje čuli smo i od Engleza Alana Liza (Lees), koji godinama radi u BiH. 

- Radim u Mostaru s mladim ljudima i studentima na poboljšavanju njihovog engleskog jezika. Neke stvari zaista ne možeš iskusiti nigdje drugo. Iako nije uobičajeno za Engleze da se bave skijanjem jer kući u Engleskoj rijetko imamo priliku vidjeti snijeg, živeći u BiH, zavolio sam skijanje. S obzirom na slabu konkurenciju, ovo me, valjda, čini jednim od boljih engleskih skijaša - našalio se Liz.

Smještajni kapaciteti ski-centra, kaže voditelj Mario Šipić, popunjeni su dvije sedmice unaprijed.

restoran-vidikovac

Restoran na 1.860 metara nadmorske visine

Služba spašavanja

- Imamo oko šest kilometara staza, motel i dva restorana, jedan na početnoj, a drugi na najvišoj koti, na 1.860 metara nadmorske visine, te najduži ski-lift dvosjed u BiH, dužine 1.800 metara. Gosti su nam uglavnom stranci, najviše iz Dalmacije, ali imamo i dosta domaćih gostiju. Sljedeće godine planirali smo postavljanje još jednog ski-lifta i otvaranje nove staze, a ponosni smo i na članove Gorske službe spašavanja koji brinu o sigurnosti svih gostiju. Jedini problem nam je nedostatak smještajnih kapaciteta, što ćemo, nadam se, riješiti u budućnosti - kazao je Šipić.

Zaista, u odnosu na bh. ski-centre, s puno većom tradicijom i neuporedivo većim brojem gostiju, Raduša predstavlja dašak zimskog turizma Evrope. 

Jeftino i kvalitetno

Kako su nam kazali turisti iz Hrvatske, skijanje na Raduši višestruko je jeftinije, a jednako kvalitetno kao na poznatim austrijskim skijalištima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.