SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vitez: Predstavljeno šest bh. piva iz kućne radinosti

Ljubitelji mogli uživati u prezentacijama pića

K. K.

5.2.2017

Koncertom grupa Bolero i Exponent večeras se u Franšiznom centru BiH u Vitezu završava prvi sajam craft i specijalnih piva u regiji sa vrlo zanimljivim sadržajima.

Ljubitelji piva mogli su uživati u prezentacijama ovog pića, raznim takmičenjima uz odlične nagrade, te nastupima rok bendova.

gelender

Na sajmu je predstavljeno i šest bosanskohercegovačkih piva koje se proizvode u kućnoj radinosti. Predstavljena su piva iz Mostara, Livna, Doboja, Foče i Sarajeva sa zanimljivim  imenima kao što su Turbo Folk, Mrgud, Gelender, Džudžan, ali neka sa geografskim oznakama kao što su Livanjsko pivo i Old bridge iz Mostara ili Tomislav.

- Imam mini pivaru. Pivo se zove Livanjsko pivo. Proizvodimo već sedam godina. To je ustvari mikro-pivara. Kapacitet nam je 200 litara u jednom ubarku i radimo pet vrsta piva. Radim svijetlo ale pivo, tamno pšenično i sezonska piva od kojih je trenutno u ponudi dimljeno pivo. Plasiramo ga najviše u Livnu jer imam vlastitu pivnicu. Nešto prodamo i u supermarketima jer smo zastupljeni u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a nešto i po Hercegovini - kazao nam je Tomislav Vrdoljak, vlasnik mini pivare iz Livna.

omer-mesihovic

Omer Mesihović predstavnik je male pivare iz Mostara "Old Bridge Craft Brewery", koja pravi piva tipa "ale", piva visokog vrenja. To je ujedno i prva mikro pivara u našoj zemlji.

- Pravili smo do sada 17 raznih vrsta, a u prodaji imamo pet vrsta. Ideja ovih mikro pivara je da djeluju lokalno. Mi smo zvanično prvi u BiH organizovali mikro pivaru kao biznis.Naša ideja nije bila da budemo jedini nego smo pomogli oko nabavke opreme i sirovine za sve one koji žele da prave pivo kući - govori nam Mesihović.

rafting-pivo

Na sajmu je bilo i industrijskog piva, ali ko je probao bosanskohercegovačko pivo iz kućne radinosti sigurno je osjetio razliku i prisjetio se slogana "Domaće je najbolje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.